Eset predstavil antivírus pre inteligentné televízory

Tomáš Švec | 26.02.2018 12:15
obrazovka, televízor, televízia, rodina,... Foto:
Ilustračné foto
Antivírus má chrániť citlivé dáta užívateľov pri surfovaní na internete, ale aj zabrániť špehovaniu cez prednú kameru na televízore.

Hackeri budú podľa Esetu čoraz častejšie útočiť aj na inteligentné zariadenia v domácnostiach vrátane televízorov. Spoločnosť v tejto súvislosti predstavila nový produkt s názvom Smart TV Security. Určený je pre televízory s operačným systémom Android TV, vrátane herných konzol a set-top boxov. “Zo Smart TV zariadení sa vďaka ich mikrofónom, kamerám a USB portom stávajú ciele kybernetických útokov. Kyberkriminálnici môžu prevzatím kontroly nad televíziou zaútočiť na iné zariadenia pripojené k domácej sieti, špehovať členov domácnosti a zhromažďovať citlivé osobné údaje,” píše Eset.

Podľa Branislava Orlíka z Esetu je na čase, aby ľudia začali premýšľať aj nad ochranou inteligentných zariadení, vrátane televízorov, podobne ako chránia svoje laptopy, tablety a smartfóny. “Nemali by sa o ne starať ako o bežné televízie, varné kanvice alebo hodinky,” vysvetľuje Orlík.

Zatiaľ len ako prevencia

V súčasnosti malvér pre inteligentné spotrebiče nie je príliš rozšírený, aj keď jeho množstvo je určite na vzostupe a aj naďalej bude rásť. Eset preto v súvislosti s novým produktom hovorí najmä o prevencií pred budúcimi hrozbami. Smart TV Security v súčasnej podobe okrem antivírusu má aj aj takzvaný antiransomvér, skener USB zariadení a antifišingový doplnok, ktorý zabráni úniku osobných a citlivých údajov pri surfovaní na internete.

Eset Smart TV Security je dostupný v obchode Google Play v bezplatnom a platenom variante. Po 30. dňoch prémiového produktu sa bude môcť užívateľ rozhodnúť či si ponechá bezplatnú alebo predplatí platenú verziu od dvoch eur mesačne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ