Uber na bicykloch? Onedlho si bude možné požičať aj elektrický bicykel

Tomáš Švec | 10.04.2018 12:30
Jump, zdieľaná jazda, Uber Foto:
Ilustračné foto
Uber kupuje americkú firmu špecializujúcu sa na prenájom bicyklov s elektromotorom. Budú súčasťou rozšírenej platformy na zdieľanú jazdu.

Zdieľaná jazda nestačí. Uber už dlhšiu dobu hľadal nové možnosti pre rozšírenie svojich služieb. Pred niekoľkými rokmi odštartoval donášku jedál Uber Eats, ktorá zatiaľ funguje v niekoľkých desiatkach miest po celom svete, najbližšie vo Viedni. Onedlho do portfólia Uberu pribudne aj zapožičiavanie bicyklov s elektromotorom. Firma oznámila akvizíciu americkej firmy Jump, ktorá v Spojených štátoch prenajíma elektro-bicykle.

Uber v súvislosti s akvizíciou uviedol, že sa bude usilovať o celosvetové rozšírenie používania bicyklov. “V rámci našej aplikácie sme odhodlaní spájať rôzne druhy dopravy tak, aby si každý mohol vybrať najrýchlejšiu alebo najlacnejšiu alternatívu pre presun k cieľovej destinácii,” uviedla šéfka spoločnosti Dara Khosrowshahi.

Zdieľaná jazda Uberu stačiť nebude

Uber sa podľa niektorých analytikov pripravuje na nové trendy v doprave. “Autonómne vozidlá sú čoraz bližšie a vo veľkých mestách už nebude potrebné vlastniť auto. Môžete napríklad použiť Uber taxi a následne presedlať na bicykel,” myslí si David Bailey z Aston Business School.

Firma Jump bola založená v roku 2008 a na začiatku ponúkala prenájom bicyklov v štyridsiatich mestách v šiestich krajinách. Elektrobicykle do ponuky doplnila až minulý rok. Za ich prenájom si účtuje dva doláre za prvú pol hodinu a následne sedem centov za každú ďalšiu minútu. Elektromotor pomáha cyklistovi najmä pri rozbehu. Bicykle si záujemca vyberá a odomyká cez mobilnú aplikáciu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ