Tip: Čo o vás Facebook vie, no neprezradí vám to?

Tomáš Švec | 25.04.2018 08:00
súkromie, internet, Google, privacy, ochrana,... Foto:
Ilustračné foto
Nie všetky informácie, ktoré o vás Facebook zbiera si môžete od sociálnej siete vyžiadať a skontrolovať. Niektoré údaje si sociálna sieť necháva pre seba.

Ak ste sa už v minulosti zaujímali o informácie, ktoré o vás Facebook uchováva, pravdepodobne viete, že vám sociálna sieť umožňuje si ich aj stiahnuť do počítača. Archív dát, ktoré obsahujú informácie o vašich fotkách, príspevkoch a údajoch, ktoré ste s Facebookom zdieľali, ale nie je kompletný. Niektoré údaje si sieť predsa len necháva pre seba a nevyzradí vám ich.

Nie všetko, čo o vás Facebook vie, sa aj dozviete

Mark Zuckerberg počas nedávnej výpovede pred americkým kongresom pripomenul, že používatelia majú možnosť stiahnuť si informácie, ktoré o nich Facebook zbiera. Medzi ne patria detaily o príspevkoch, správach (aj vymazaných), videách, ktoré užívateľ nikdy nepublikoval, zozname ľudí, ktorých vymazal zo svojich kontaktov, dáta využívané pri rozpoznávaní tváre a v niektorých prípadoch aj zoznam telefonických hovorov a textových správ (len pri Androide). Nová európska regulácia Facebook donútila poskytnúť aj možnosť stiahnutia histórie vyhľadávaní a zoznam navštívených miest. V minulosti boli tieto údaje dostupné len v rámci sociálnej siete, nie v samostatnom archíve.

Ako pripomínajú niektorí odborníci na bezpečnosť, ani kontrola dát, ktoré si môžete z Facebooku stiahnuť, vám nevyzradí všetko, čo o vás Facebook vie. Podľa serveru Wired medzi nepublikované dáta patria informácie, ktoré Facebook získava počas vášho vyhľadávania, informácie, o vyhľadávaných a používaných aplikáciách, zozname inzerentov, ktorí na Facebook odoslali zoznam vašich kontaktov a takisto reklamy, ktoré vás zaujali pred viac ako dvoma mesiacmi. Možno to znie ako banalita, no všetky tieto informácie Facebooku pomáhajú dotvárať komplexný obraz o používateľoch, ich návykoch, miestach, ktoré navštevujú a s kým a o čom komunikujú.

Facebook nezaujíma každý užívateľ zvlášť

Na druhej strane je chybou domnievať sa, že Facebook zaujíma každý užívateľ zvlášť. Informácie, ktoré sociálna sieť zozbiera jej umožňujú zaradiť používateľov do rôznych skupín, napríklad podľa veku, používaného prehliadača, záujmov, nákupného chovania a podobne. Tieto skupiny následne využívajú inzerenti na cielenú reklamu. Ak preto navštíviť stránku s ponukou výživových doplnkov, ktoré sa vám následne budú medzi príspevkami zobrazovať vo forme reklamy, je to najmä kvôli tomu, že Facebook vás zaradil do skupiny fanúšikov zdravej výživy, na ktorú sa firma rozhodla cieliť svoju reklamu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ