Telekom spustil štandard RCS. Textové správy aj hovory dostanú nové funkcie

Tomáš Švec | 10.07.2018 16:00
smartfón, mobil, SMS, telefonovanie, správa,... Foto:
Ilustračná snímka.
Majitelia vybraných mobilov s Androidom môžu už aj v sieti Telekom posielať v správach smajlíky, samolepky, súbory či zdieľať svoju polohu. Operátor spustil štandard RCS, ktorý obohatí SMS a hovory o nový typ obsahu.

25-ročné SMS správy sa dočkali svojho nástupcu aj na Slovensku. Po Orangei už aj Telekom uviedol do prevádzky celosvetovo podporovaný štandard RCS (skr. Rich Communication Services), vďaka ktorému je možné v správach posielať súbory, odosielať samolepky, smajlíky, zdieľať polohu alebo si písať s viacerými priateľmi naraz. Štandard RCS v sieti Telekomu môžu využívať majitelia telefónov s Androidom. Používatelia iPhonov si medzi sebou môžu posielať podobné obohatené správy už niekoľko rokov vďaka službe iMessage. Tá však funguje len v ekosystéme Apple.

RCS ponúka vylepšenia klasických SMS. Nahradiť môže aj WhatsApp

Rozdiel medzi SMS správami a novými multimediálnymi správami je v spôsobe prenosu. Nový typ správ sa bude prenášať cez dáta, podobne ako v službách Viber, Skype či WhatsApp. Pre využívanie RCS však nie je potrebné používať žiadne ďalšie aplikácie ani doplnky. Štandard funguje automaticky cez základnú aplikáciu pre odosielanie správ na Androide. “Ak zákazník bude chcieť aj naďalej využívať pre posielanie správ len štandardné SMS, RCS si môže vypnúť v nastaveniach telefónu,” uviedol Peter Gálik z Telekomu. Ak prijímateľ správy nemá RCS aktívne alebo používa inú platformu, správa sa odošle ako štandardná SMS.

Ďalšie vychytávky ponúka RCS aj pri hlasových hovoroch. Pri dôležitých hovoroch sa volanému na displeji zobrazí výkričník a takisto bude môcť vidieť aj označenie predmetu hovoru. V takom prípade na displeji uvidí krátky text, ktorý mu naznačí predmet hovoru, podobne ako pri e-mailoch. Volajúci môže tiež vložiť ilustračné obrázok, ktorý sa volajúcemu zobrazí pri vyzváňaní. Zdieľať s ním môže aj svoju lokalitu, prenášať súbory počas hovoru a takisto paralelne četovať popri hlasovom hovore.

Zatiaľ len päť telefónov. Onedlho pribudnú ďalšie

Na začiatok Telekom RCS podporuje len v piatich modeloch smartfónov Samsung. Konkrétne v modeloch A3 (2017), A5 (2017), S7, A6 a Note 8. V najbližších týždňoch operátor podporu rozšíri aj o ďalšie modely iných výrobcov. Aby mohli majitelia vybraných telefónov používať RCS, musia mať okrem iného aj aktualizovaný operačný systém, schváliť aktualizáciu softvéru od operátora a mať dostupné internetové pripojenie.

Pozor na spotrebu dát. RCS čerpá dáta z balíčka

Dôležitá informácia na záver – akonáhle je správa odoslaná ako SMS, účtovaná bude rovnako ako doposiaľ, teda ako štandardná SMS správa. V prípade úspešného odoslania konverzačnej správy bude Telekom pri vyúčtovaní brať do úvahy dáta spotrebované za jej odoslanie. Pri hovoroch operátor účtuje rovnaké poplatky (resp. balíčky minút) ako pri volacom programe. Rozšírené funkcionality hovorov sa však účtujú nad rámec, respektíve sú spotrebované z aktivovaného dátového balíčka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ