Budú mobily fotiť lepšie ako zrkadlovky? Sony má snímač so 48 Megapixelmi

Tomáš Švec | 23.07.2018 20:30
Sony Xperia Z3 Foto:
Ilustračné foto
Nový snímač od Sony by mohol byť najlepším vo svojej triede. Problémy mu nerobia ani zhoršené svetelné podmienky. Údajne hravo prekoná aj Google Pixel 2 XL, ktorý zatiaľ nemal konkurenta.

Niekto by mohol argumentovať, že mobily zrkadlovkám nikdy konkurovať nebudú. Zrkadlo sa do mobilu nezmestí, takže po konštrukčnej a kreatívnej stránke mu možno dať za pravdu. Čo sa ale výslednej kvality snímok týka, situácia sa v posledných rokoch výrazne mení. Zatiaľ čo pri zrkadlovkách musí fotograf využiť všetok svoj um a kreatívneho ducha, v mobiloch ho dokáže nahradiť automatika a softvér. Inak povedané, majiteľ smartfónu ani len nemusí poznať slová uzávierka, clona či citlivosť ISO aby zhotovil perfektnú fotku. V blízkej budúcnosti sa budú rozdiely medzi mobilmi, kompaktami a zrkadlovkami čoraz viac stierať.

Sony v týchto dňoch predstavilo snímač s najväčším rozlíšením pre smartfóny. Nový CMOS senzor s uhlopriečkou len 8 milimetrov ponúkne rozlíšenie až 48 Megapixelov. Vďaka spojeniu štyroch pixelov do jedného vznikne senzor s 12 Megapixelmi, ktorý dokáže v zlých svetelných podmienkach zachytiť obraz s minimálnym šumom. Štyri pixely do jedného kombinuje aj 40 Megapixelový snímač Sony použitý v telefóne Huawei P20 Pro.

Nový snímač od Sony má vďaka väčším pixelom (1,6 mikrometra) prekonať aj snímač v smartfóne Google Pixel 2 XL (s veľkosťou pixelov 1,4 mikrometra), ktorý bol doposiaľ považovaný za najlepší svojho druhu pri fotení v zlých svetelných podmienkach. Využiť ho bude možné aj na nahrávanie 4K videí s frekvenciou až 90 snímok za sekundu.