Delfínom maui hrozí vyhynutie

ČTK | 27.09.2018 14:16
20-delfiny-4x Foto:
Hlavnou príčinou úhynu delfínov sú podľa Wellingtonu nylonové rybárske siete, ktoré sú na dlhú dobu vertikálne umiestnené vo vode.
Sivobieleho delfína maui, ktorý meria nanajvýš 1,7 metra, pomenovali podľa polynézskeho poloboha.

Vzhľadom na to, ako je týchto delfínov málo, experti usudzujú, že vyhynie do roku 2030, ak sa neprijmú urgentné opatrenia. Vidieť tohto delfína možno už len v nie príliš hlbokých vodách pri Severnom ostrove na západe Nového Zélandu. Ochrancovia prírody tlačia na Wellington, aby konečne niečo urobil a zabránil jeho definitívnemu vyhynutiu.

Päť týchto rýb každoročne usmrtia rybári, vysvetľuje profesorka zoológie na Utažskej univerzite Liz Slootenová. Odvoláva sa na správu expertov, ktorú si objednala vláda. „Tieto delfíny sú na pokraji vyhubenia. Keď niečo hneď neurobíme, nikdy neprežijú,“ citovala ju agentúra AFP.

Hlavnou príčinou úhynu delfínov sú podľa Wellingtonu nylonové rybárske siete, ktoré sú na dlhú dobu vertikálne umiestnené vo vode. Ekologické združenia tvrdia, že na vine je ťažba z morského dna aj seizmologické zariadenia.

Vláda už schválila niektoré opatrenia pre rybolov v oblasti, kde delfíny maui žijú. Odmieta však zakázať lov so sieťami úplne, ako to požaduje Medzinárodná veľrybárska komisia (IWC). Zaviedla však program záchrany delfínov, ktorý má odhaliť riziká pre delfíny a komunity rybárov, ktoré by vyplynuli z toho, ak by bol rybolov úplne zakázaný. Nič podstatné sa však doteraz nestalo a ekológovia obviňujú vládu zo strnulosti.

Pri brehoch novozélandského Severného ostrova rybári odmietajú, že by boli príčinou úhynu tohto morského cicavca. Považujú sa za obetného baránka, na ktorého ukázali ochrancovia životného prostredia. Za posledných 25 rokov bol nešťastnou náhodou vylovený len jeden delfín maui, ubezpečuje Keith Mawson, zástupca rybárskeho priemyslu v tomto regióne.

Toto priemyselné odvetvie úplne zanikne, ak budú prijaté pre rybolov ďalšie reštriktívne opatrenia. „Môžete zrušiť všetky práva rybolovu pozdĺž západného pobrežia, ale to prežitie delfínov nezaručí,“ dodáva Mawson. Prípad delfína maui poškodzuje imidž Nového Zélandu, ktorý je povestný divokou a nedotknutou prírodou. Krajina, ktorá sa chváli, že je stopercentne čistá, musí konať rýchlo, usudzuje Spoločnosť pre morské cicavce.

„Ľudia sem chodia, pretože vedia, že sa správame úctivo k prírode. Takýto imidž by sme chceli propagovať,“ hovorí majiteľ turistickej agentúry Phil McCabe. „Keď začneme pre pár dolárov obetovať zvieratá, svet to čoskoro zistí,“ dodáva McCabe, ktorý je zároveň zakladateľom organizácie na ochranu prírody, ktorá bojuje aj proti ťažbe z morského dna.

„Japonci nezabudli konštatovať, že ich kritizujeme za lov veľrýb, ale my nepohneme ani prstom, aby sme naše vymierajúci delfíny zachránili,“ hovorí Liz Slootenová z Utažskej univerzity.