SpaceX je prichystaná na skúšobný let novej pilotovanej lode Dragon

ČTK | 22.12.2018 06:00
SpaceX-Pence Foto: ,
Prvý testovací let Crew Dragonu sa v januári uskutoční ešte bez posádky.
Prvý predvádzací let svojej novej kozmickej lode Crew Dragon, určenej na prepravu ľudí, vykoná americká spoločnosť SpaceX 17. januára.

Loď aj s raketou Falcon 9, ktorá ju vynesie na obežnú dráhu, sú už pripravené v hangári spoločnosti v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride, informuje na svojom blogovom webe americká vesmírna agentúra NASA.

Prvý testovací let Crew Dragonu sa v januári uskutoční ešte bez posádky. Druhý let, plánovaný na jún, by ale už mal predviesť „na ostro“ prepravu amerických astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

Američania, pokiaľ ide o dopravu svojich astronautov na orbitálny komplex, sa teraz musia spoliehať na ruské rakety a kozmické lode Sojuz. Od ukončenia letov raketoplánov v roku 2011 čakajú na vlastné nové lode. V roku 2010 NASA spustila program komerčnej prepravy posádok. V jeho rámci potom o štyri roky neskôr vybrala pre dopravu astronautov na ISS spoločnosti Boeing a SpaceX.

Boeing by mal predviesť svoju loď CTS-100 Starliner tiež najprv pri testovacom lete bez posádky, a to v marci budúceho roka. Následný prvý predvádzací let s prepravou astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu sa plánuje na august.

Okrem toho americká spoločnosť Lockheed Martin a európsky Airbus pripravujú pre NASA ďalšiu kozmickú loď Orion, ktorú budú tvoriť dva moduly. Veliteľský modul tohto viacúčelového prostriedku na prepravu posádok (MPCV) má na starosti Lockheed Martin a servisný modul Airbus.

Orion má popri doprave astronautov na ISS a späť na Zem tiež lietať s posádkami do hlbokého vesmíru. Plánuje sa, že s ním ľudia v budúcnosti budú vykonávať výskum Mesiaca, asteroidov aj planéty Mars.

V súčasnosti prepravujú náklad na ISS už dve súkromné americké spoločnosti. SpaceX s Dragonmi a Northrop Grumman s loďami Cygnus, ktoré táto spoločnosť kúpila v polovici roka s firmou Orbital ATK. Zásoby na stanici tiež dopravujú ruské „vesmírne kamióny“ Progress a japonské HTV. V rokoch 2008 až 2015 na stanicu lietali aj lode ATV Európskej vesmírnej agentúry (ESA).