Atlantik prepláva v sude. Poháňať ho budú morské prúdy

ČTK | 28.12.2018 10:01
France Barrel Man Foto:
Za tri mesiace chce francúzsky dôchodca Jean-Jacques Savin prekonať Atlantický oceán.
Za tri mesiace chce francúzsky dôchodca Jean-Jacques Savin prekonať Atlantický oceán.

Ako dopravný prostriedok si ale bývalý vojenský výsadkár nevybral žiadnu loď, ale veľký plechový sud, ktorý by mali na ceste z Európy do Ameriky poháňať len morské prúdy. V ústrety dobrodružstvu vyrazil v stredu, informovala agentúra AFP.

Špeciálny oranžový sud, ktorý je tri metre dlhý, 2,1 metra široký a váži 450 kilogramov, vyplával na cestu cez Atlantik z El Hierro, najzápadnejšieho ostrovčeka Kanárskych ostrovov. Savin by sa chcel v útrobách veľkej kapsule doplaviť až do Karibiku, a uraziť tak zhruba 4 500 kilometrov.

Na šiestich štvorcových metroch má Francúz k dispozícii lôžko, kuchynku, malú kanceláriu a sklad. V ňom má napríklad husaciu pečeň či fľašu bieleho vína z oblasti Sauternes, ktoré chce vypiť na oslavu príchodu nového roka. Fľašu červeného vína z oblasti Saint-Émilion plánuje otvoriť 14. januára, kedy oslávi 72. narodeniny. Pre prípad, že by sa počas trojmesačnej cesty nudil, môže zaskleným otvorom na dne suda pozorovať ryby a ďalšie podmorské živočíchy.

Kapsula bola postavená tak, aby odolala nárazom vĺn, ale aj možným útokom morských živočíchov, predovšetkým kosatiek dravých. Aby mohol Savin komunikovať s pevninou či určovať svoju polohu, napája prístroje v sude elektrina zo solárnych panelov. Na svoj projekt, ktorý má rozpočet 60 tisíc eur, vybral Francúz peniaze predovšetkým pomocou crowdfundingových stránok, na ktorých môžu ľudia prispievať na rôzne projekty i menšími čiastkami.

Cesta cez Atlantik nie je obyčajným rozmarom dôchodcu, ktorý slúžil vo francúzskej armáde ako výsadkár, ale pracoval aj ako pilot či strážca jedného z afrických národných parkov. Bude totiž počas nej do oceánu vypúšťať značky, ktoré by mali vedcom pomôcť pri štúdiu morských prúdov.

Savin v rozhovore poskytnutom agentúre AFP povedal, že mu zatiaľ počasie na ceste praje. „Pohybujem sa rýchlosťou dvoch až troch kilometrov za hodinu. Mám priaznivý vietor až do nedele,“ uviedol s tým, že jeho sud sa teraz správa „veľmi, veľmi dobre“.

Aktuálne informácie z neobvyklej cesty môžu záujemcovia sledovať aj na facebooku. Podľa príspevku, ktorý sa na sociálnej sieti objavil vo štvrtok, „je všetko v poriadku“.

Kde presne Savin so svojim sudom pristane, zatiaľ nie je jasné. „Možno to bude Barbados, aj keď by som bol rád, keby to bol niektorý z francúzskych ostrovov, napríklad Martinik alebo Guadeloupe,“ poznamenal dobrodruh.

V jeho želaní sa však ani tak neodráža vlastenectvo ako skôr čisto praktické dôvody. Prevezenie oranžového barelu späť do Francúzska by totiž v prípade pristátia na francúzskom území vyžadovalo oveľa menej byrokracie.