Slovenská Wikipédia dnes nefunguje. Editori protestujú proti európskej smernici

Tomáš Švec | 21.03.2019 12:10
Wikipedia, Wikipédia, encyklopédia, Wikimedia... Foto:
Ilustračné foto
Editorom Wikipédie sa nepáči návrh smernice Európskeho parlamentu, ktorý by údajne mohol obmedziť používateľov internetu predbežným filtrovaním obsahu. Wikipédia ľudí vyzýva, aby napísali europoslancom a otvorene vyjadrili svoj nesúhlas s návrhom.

Slovenská Wikipédia bude počas celého štvrtka nedostupná. Návštevníci budú presmerovaní na stránku, v ktorej im editori vysvetľujú, prečo server nefunguje. Dôvodom je podľa nich protest proti návrhu smernice Európskeho parlamentu a rady o autorskom práve na jednotnom digitálnom trhu. Proti návrhu už niekoľko mesiacov intenzívne protestuje časť občianskej verejnosti, odborníkov aj neziskových organizácií. Dôvodom je údajne riziko predbežného filtrovania obsahu a zvyšovania bariér pre vstup novej konkurencie do sféry vyhľadávania a prezentácie spravodajského obsahu.

Wikipédia sa vo svojom stanovisku odvoláva na kontroverzné články 11 a 13 smernice, ktorú 13. februára tohto roka schválil Európsky parlament. “Tak závažné zmeny môžu v konečnom dôsledku uškodiť nášmu cieľu – tvorbe a neustálemu vylepšovaniu najväčšej slovenskej encyklopédie,” píšu editori Wikipédie a dodávajú, že ide o poslednú šancu, ako zabrániť prijatiu tejto smernice. Do protestu sa okrem slovenskej verzie internetovej encyklopédie zapojila aj jej česká a nemecká odnož.

Slovenská Wikipédia 21. marca nefunguje. Foto: Wikipédia
Wikipédia Slovenská Wikipédia 21. marca nefunguje.

Problematické sú najmä dva články smernice

Podľa článku 11 sa majú autorské práva vzťahovať napríklad aj na krátke odkazy s úryvkom textu, ktoré odkazujú na iný web. S podobným typom odkazov sa môžete bežne stretnúť na sociálnych sieťach, kde sa okrem ilustračného obrázka zobrazí aj časť textu z odkazovaného článku. Autor, či držiteľ práv, by podľa smernice mohol aj takýto obsah spoplatniť.

Článok 13 zas hovorí o rozšírenej zodpovednosti prevádzkovateľov webov, ktorí by po novom zodpovedali aj za obsah umiestnený na web samotnými používateľmi. Doposiaľ za obsah “tretích strán” prevádzkovatelia webov nezodpovedali do takej miery, v akej by museli po schválení smernice. Prevádzkovatelia by navyše museli kontinuálne monitorovať všetok obsah, ktorý bol na ich servery umiestnený a v prípade, ak porušuje autorské práva ho aj bez vyzvania odstrániť. Výsledkom toho by mohlo byť výrazné filtrovanie, aj inak nezávadného, obsahu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ