Budú vysúvacie foťáky v mobiloch novým trendom? Šancu im dá aj Honor

Tomáš Švec | 29.07.2019 11:54
Honor, 9X, 9X Pro Foto:
Smartfóny Honor 9X a 9X majú selfie foťák umiestnený vo výsuvnom module.
Namiesto výrezu je selfie foťák ukrytý vo výsuvnom module. Mobilu však chýba odolnosť voči vode. Honor predstavil smartfóny 9X a 9X Pro.

Kto si donedávna myslel, že smartfóny už nemajú čím prekvapiť, sa mýlil. Časy mobilov bláznivých tvarov s klávesnicou okolo displeja sú síce nenávratne preč, no aj moderné smartfóny majú čo ponúknuť. Stačí sa pozrieť na Samsung Galaxy A80 s výsuvnou a otočnou kamerou alebo iné kreácie, ktorých cieľom je čo najmenej nápadne ukryť kameru do tela prístroja.

Na foťáky pod displejom si ešte nejaký ten rok budeme musieť počkať. Firmy ako Energizer, Xiaomi či najnovšie aj Honor sa ale s myšlienkou ukrytého foťáku popasovali po svojom. Umiestnili ho na modul, ktorý sa jednoducho vysunie z tela prístroja. Toto prinajmenšom netypické riešenie má v súčasnosti niekoľko výhod. Tou najzásadnejšou je, že výrez na foťák v tvare krúžku či kvapôčky nekazí celistvosť displeja.

Výsuvný foťák namiesto výrezu

Sesterská značka čínskeho Huawei, Honor, len pred pár dňami predstavila smartfóny 9X a 9X Pro s výsuvnou selfie kamerou. Oba modely sú pritom parametrami takmer identické, líšia sa len prítomnosťou tretieho foťáku na zadnej strane a väčšou pamäťou (model Pro). Smartfóny majú 6,59-palcový displej s rozlíšením 2340 × 1080 bodov bez výrezu. Na zadnej strane sa nachádza hlavný foťák so 48 Megapixelmi, širokouhlý foťák s ôsmimi Megapixelmi (model Pro) a foťák na meranie hĺbky ostrosti s dvoma Megapixelmi. Výsuvnú selfie foťák ukrytý v ľavom hornom rohu má 16 Megapixelov.

Netradičná konštrukcia smartfónov Honor 9X a 9X... Foto: Honor
Honor, 9X, 9X Pro Netradičná konštrukcia smartfónov Honor 9X a 9X Pro.

Honor 9X je vybavený výkonným osemjadrom Kirin 810, operačnou pamäťou s kapacitou 4 GB (model Pro má až 8 GB), a 128 či 256 GB úložiskom rozšíriteľným o microSD karty. Pravdepodobne aj kvôli netypickej konštrukcii nie je mobil odolný voči vode a takisto nepodporuje ani zrýchlené či bezdrôtové nabíjanie. Predávať sa začne v auguste 2019 s cenou v rozpätí 200 až 300 eur.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ