Na Mesiaci sa pokúsi pristáť modul indickej sondy Čandrájan-2

ČTK | 06.09.2019 08:01
vikram Foto:
Dnes by mal na lunárny povrch dosadnúť modul Vikram.
India sa dnes pred polnocou môže stať štvrtou krajinou, ktorej sa podarilo pristáť na Mesiaci.

Podľa indickej vesmírnej agentúry ISRO by medzi 22:00 a 23:00 SELČ mal na lunárny povrch dosadnúť modul Vikram indickej sondy Čandrájan-2 (Mesačná loď 2), ktorá sa zo Zeme vydala na cestu 22. júla.

Kým sonda zostane na obežnej dráhe, pristávací modul po pondelkovom oddelení zostupuje k mesačnému povrchu. Dosadnúť má v oblasti južného pólu, kde sa ešte nikto o pristátie nepokúsil. Asi štyri hodiny potom by malo z modulu vyjsť šesťkolesové lunárne vozítko, ktoré sa bude venovať chemickej analýze odobratých vzoriek.

Cieľom je preskúmať trvalo zatienené krátery, o ktorých sa vedci domnievajú, že by mohli obsahovať až 100 miliónov ton vody. Tento predpoklad potvrdila predchádzajúca misie indickej sondy Čandraján-1 z roku 2008. Podľa vedcov by zásoby vody a minerálov v kráteroch mohli z Mesiaca urobiť vhodné miesto na zastávku pri budúcich ďalekých cestách do vesmíru, napríklad pri ľudskej misii na Mars.

Doteraz s pristátím svojich prístrojov na prirodzenej obežnici Zeme uspeli USA, Rusko (respektíve bývalý Sovietsky zväz) a Čína. Izraelu v apríli nevyšiel pokus so sondou Berešit. Zatiaľ teda ako posledná v januári zdarne na Mesiac dorazila čínska sonda Čchang-e 4 s robotickým vozidlom.