Nobelovu cenu za chémiu získali traja vedci za vývoj lítium-iónových batérií

ČTK, Pravda | 09.10.2019 08:22
Nobelova cena Foto:
Nobelove ceny udeľujú od roku 1901 za základe testamentu vynálezcu Alfreda Nobela.
Američan John Goodenough, ktorý zdokonalil lítiové batérie, sa stal vo veku 97 rokov najstarším držiteľom Nobelovej ceny v histórii.

Stanley Whittingham na začiatku 70. rokov minulého storočia zostrojil prvú funkčnú lítiovú batériu. John Goodenough ju zdokonalil a zdvojnásobil jej potenciál. Akira Jošino v nej nahradil čisté lítium lítiovými iónmi, ktoré sú bezpečnejšie. To umožnilo jej masové rozšírenie.

Vlani túto cenu dostali Američania Frances Arnoldová a George Pearson Smith a Brit Gregory Winter za výskum bielkovín.

Doteraz najmladším laureátom Nobelovej ceny za chémiu je Frédéric Joliot, ktorý cenu získal v roku 1935 vo veku 35 rokov.

V rokoch 1901 až 2018 bola Nobelova cena za chémiu udelená 110-násobne 180 vedcom, pričom jediný z nich – britský biochemik Frederick Sanger – ju dostal dvakrát, v roku 1958 a 1980. Medzi držiteľmi tejto ceny je aj český fyzikálny chemik Jaroslav Heyrovský, ktorý ju dostal v roku 1959 za objav a rozpracovanie analytickej polarografickej metódy.

Celkovo 63-krát cenu udelili len jednému vedcovi. Nobelovu cenu za chémiu doposiaľ získalo päť žien.

Ocenenie dotované deviatimi miliónmi švédskych korún bude tento týždeň oznámené tiež za literatúru a mier. Budúci pondelok bude vyhlásená Nobelova cena za ekonómiu.

V pondelok sa už verejnosť dozvedela mená nových držiteľov Nobelovej ceny za fyziológiu alebo lekárstvo: Američania William Kaelin a Gregg Semenza a Brit Peter Ratcliffe ju dostali za objav molekulárnych mechanizmov, prostredníctvom ktorých bunky vnímajú dostupnú hladinu kyslíka a prispôsobujú sa tomu.

V utorok boli oznámení laureáti Nobelovej ceny za fyziku Američan kanadského pôvodu James Peebles a Švajčiari Michel Mayor a Didier Queloz za príspevok k pochopeniu evolúcie vesmíru.

Oficiálne budú ocenenia ich novým nositeľom odovzdané 10. decembra, v deň výročia úmrtia zakladateľa ceny a vynálezca dynamitu Alfreda Nobela. Slávnostný akt sa ako každý rok odohrá v Štokholme; výnimkou je cena za mier, ktorá je tradične odovzdávaná v Osle.