Irán vypol internet. Krajina tak bojuje proti demonštráciám

Tomáš Švec | 18.11.2019 17:30
internet, dsl, kábel, sieť, tcp ip, operátor,... Foto:
Ilustračné foto
Kvôli masovým demonštráciám v súvislosti s plánovaným zvyšovaním cien benzínu sa iránska vláda rozhodla vypnúť internet. V obmedzenom režime fungovali aj mobilné siete.

Nie je výnimkou, ak autoritatívne krajiny do služby povolajú hrubú silu, aby ňou potlačili demonštrácie či nepokoje. Oveľa častejšie však siahajú po obmedzení internetovej slobody a blokujú služby, pomocou ktorých obyvatelia medzi sebou komunikujú a vymieňajú si informácie. Príklady možno nájsť v Rusku, ale aj v Kazachstane, kde sa krátko pred prezidentskými voľbami vláda rozhodla zablokovať všetkým obyvateľom prístup na sociálne siete. V krajine niekoľko dní nefungoval Facebook, Instagram či WhatsApp. Irán sa týmito praktikami inšpiroval a počas víkendových protestov internet vypol úplne.

Irán pritom nepatrí medzi krajiny, ktoré by sa snažili od internetu odrezať úplne. Práve naopak. Internet je dôležitým obranným a útočným nástrojom využívaným okrem iného aj na kybernetický terorizmus či šírenie malvéru.

Ľudia protestujú proti zvyšujúcim sa cenám palív

Internet v Iráne nefungoval počas prebiehajúcich protivládnych demonštrácií, v ktorých ľudia protestovali najmä proti zvyšujúcim sa cenám benzínu. Vláda sa tak priklonila k preventívnym opatreniam a internet na viac než 40 hodín úplne odstavila. Ako uvádza nezisková organizácia NetBlocks, k internetu obyvatelia nemali prístup ešte ani počas pondelkového dopoludnia. Mobilné siete fungovali tiež len v obmedzenom režime a dátová prevádzka bola na nich úplne vypnutá.

Ceny pohonných hmôt majú v Iráne vzrásť až o 50 percent. Iránci pritom využívajú svoje autá ako neoficiálne taxíky, ktorými prepravujú cudzích ľudí kvôli kolabujúcej a slabo rozvinutej verejnej doprave. Vyššia cena palív by sa tak dotkla veľkej časti populácie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ