Na obaloch potravín by mal byť údaj o tom, ako dlho treba cvičiť, aby sme prijaté kalórie spálili

ČTK | 19.12.2019 07:59
jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie,... Foto:
Ilustračné foto.
Na obaloch potravín by okrem tabuľky s energetickou hodnotou mala byť tiež informácia o tom, koľko pohybu treba k tomu, aby boli tieto kalórie spálené.

Navrhla si to skupina britských vedcov. Podľa nich by takéto označenie pomohlo ľuďom jesť zdravšie a znížiť nadmerný energetický príjem na odporúčané hodnoty. S odvolaním sa na štúdiu publikovanú vo vedeckom časopise Journal of Epidemiology and Community Health o tom informoval spravodajský web BBC.

Autori štúdie sú presvedčení, že ak by ľudia vedeli, že napríklad k spáleniu kalórií v pizze sú potrebné štyri hodiny chôdze a 22 minút behu pomôže spáliť kalórie obsiahnuté v čokoládovej tyčinke, vedeli by si lepšie predstaviť, akú má jedlo energetickú hodnotu. To by vraj prispelo k zdravšiemu stravovaniu.

Poznatok vedcov z univerzity v Loughboroughu sa opiera o ďalšie štúdie, ktoré skúmali dopady tohto typu označenia potravín. Vedci dospeli k záveru, že označenie obsahujúce informáciu o cvičení by mohlo pomôcť znížiť priemerný kalorický príjem jedinca o až 200 kalórií denne. Na prvý pohľad sa číslo nezdá vysoké, podľa štúdie by to ale výrazne pomohlo v boji s obezitou.

Muži potrebujú v priemere prijímať zhruba 2 500 kalórií denne, ženy 2 000 kalórií. Ak má človek dlhodobo väčší kalorický príjem ako výdaj, ukladajú sa prebytočné kalórie do tukových zásob a vedie to k obezite, poznamenalo BBC.

Na obaloch potravín by okrem tabuľky s... Foto: jech.bmj.com
jech-2019-213216-F1.large Na obaloch potravín by okrem tabuľky s energetickou hodnotou mala byť tiež informácia o tom, koľko pohybu treba k tomu, aby boli tieto kalórie spálené.

„Zaujímajú nás rôzne spôsoby, ako prinútiť verejnosť, aby sa okolo jedla lepšie rozhodovala a venovala sa viac fyzickej aktivite,“ uviedla vedúca štúdie Amanda Daleyová. Podľa nej si ľudia často myslia, že konzumujú menej kalórií než je tomu v skutočnosti. „Nie je to o držaní diét… cieľom je ľudí poučiť o tom, že jedlo, ktoré konzumujú, má energetickú hodnotu a môžu si potom sami povedať: ‚Naozaj chcem dve hodiny behať, aby som spálil/a tú čokoládovú tortu? Vážne mi za to ten torta stojí?‘,“ povedala.

Možnosť takéhoto označovania potravín ale tiež vyvoláva obavy z možného ohrozenia osôb s poruchou príjmu potravy. „Hoci si uvedomujeme nutnosť znížiť mieru obezity, označovať takto jedlo by mohlo mať veľmi zlý vplyv na ľudí trpiacich poruchou príjmu potravy či na osoby, ktoré sú k týmto poruchám náchylné,“ uviedol Tom Quinn z nadácie Beat, ktorá takýmto ľuďom pomáha. „Vieme, že veľa ľudí s poruchou príjmu potravy cvičí príliš, takže ak by sa im povedalo, koľko majú cvičiť, aby spálili kalórie, mohlo by to ich symptómy ešte zhoršiť,“ doplnil.