Vitajte späť na planéte Zem. Ďakujeme, že ste leteli so SpaceX

TASR, ČTK, dh | 01.08.2020 20:04, aktualizované: 
SpaceX astronauti crew dragon behnken hurley Foto: ,
Americkí astronauti Bob Behnken a Doug Hurley, ktorých na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) dopravila kozmická loď Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX, sa v nedeľu 2. augusta 2020 vrátili na Zem.
Americkí astronauti Bob Behnken a Doug Hurley, ktorých na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) dopravila kozmická loď Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX, sa v nedeľu vrátili na Zem. Ich pristávací modul úspešne pristál pomocou padákov vo vodách Atlantiku pri pobreží štátu Florida, informovala tlačová agentúra AFP. Vitajte späť na planéte Zem a ďakujeme, že ste leteli so SpaceX, oznámil jeden z riadiacich inžinierov v živom prenose.

Astronauti strávili od odpojenia sa od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) po pristátie približne 18 hodín. Museli prekonať extrémne teploty dosahujúce až dvetisíc stupňov Celzia a spomaliť z rýchlosti presahujúcej 28 tisíc kilometrov za hodinu.

Úspešnému pristátiu predchádzalo približne šesť minút trvajúce prerušenie komunikácie medzi loďou a komunikačným strediskom, čo zapríčinil prelet atmosférou a vysoké teploty, ktoré prerušili signál.

Crew Dragon približne päť kilometrov nad Zemou vypustil prvé dva padáky, ktoré ho spomalili z 560 na 190 km/h. Keď loď klesla približne na 1800 metrov nad hladinou, otvorili sa ďalšie štyri padáky.

„Vitajte späť na planéte Zem a ďakujeme, že ste leteli so SpaceX,“ oznámil jeden z riadiacich inžinierov v živom prenose. Poďakovali sa aj astronauti Bob Behnken a Doug Hurley.

Na snímke pristávací modul kozmickej lode Crew... Foto: SITA/AP, NASA/Bill Ingalls
SpaceX crew dragon Na snímke pristávací modul kozmickej lode Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX po vytiahnutí z vôd Mexického zálivu pri pobreží štátu Florida, 2. augusta 2020.

Návrat astronautov je prvým pristátím astronautov na mori po 45 rokoch. Naposledy k tomu došlo po spoločnej americko-sovietskej misii Apollo-Sojuz v roku 1975. Spoločnosť SpaceX sa vynesením Hurleyho a Behnkena na obežnú dráhu Zeme stala prvou súkromnou spoločnosťou, ktorá vyslala ľudí na orbitu, a zároveň prvou firmou, ktorá z nej priviedla ľudí späť na Zem.

Loď počas prvej hodiny po pristátí pomocou žeriavu vyzdvihli na plavidlo spoločnosti SpaceX, kde astronauti vystúpili. Behnken a Hurley uviedli, že k častým nepríjemnostiam pristátia na vode patrí nevoľnosť pri čakaní na pohojdávajúcich sa morských vlnách. Hurley pripomenul, že tieto nepríjemné pocity mali rovnako astronauti, ktorí sa na začiatku 70. rokov vracali z prvej americkej orbitálnej stanice Skylab.

K úspešnému návratu kozmonautov na Zem sa na twitteri vyjadril aj americký prezident Donald Trump: „Je skvelé, že sa astronauti NASA vrátili na Zem po veľmi úspešnej dvojmesačnej misii. Ďakujem všetkým!“ Za veľmi vzrušujúce označil, že astronauti pristáli na mori po dlhých 45 rokoch.

Behnken a Hurley na Medzinárodnú vesmírnu stanicu dorazili 31. mája. Prvý raz po deviatich rokoch od ukončenia programu raketoplánov leteli americkí kozmonauti americkou loďou z územia USA. Takýto pilotovaný let bol navyše prvý raz v réžii súkromnej spoločnosti a nie vládnej vesmírnej agentúry.

Na spiatočnú cestu sa astronauti vydali v nedeľu o 1:34 SELČ. Pristátie bolo úspešne a zrejme to znamená definitívny koniec závislosti Američanov od ruských rakiet a lodí Sojuz.