Slovenský InoBat Auto ukázal inteligentnú batériu pre elektromobily

Tomáš Švec | 19.10.2020 06:00
inobat, batéria, akumulátor Foto:
Slovenská firma InoBat Auto bude na Slovensku vyrábať unikátne batérie pre elektromobily.
Je jediná svojho druhu na svete. Určená je pre elektromobily, ktoré môžu vďaka optimalizovanej priepustnosti a účinnosti navýšiť svoj dojazd až o pätinu. Spoločnosť plánuje na Slovensku postaviť vývojové a výrobné centrum.

Pôvodom slovenská firma InoBat Auto na konferencii Globsec Tatra Summit 2020 predstavila nový typ inteligentnej batérie pre elektromobily. Má byť výsledkom prepojenia umelej inteligencie a High Throughput technológie. Od iných batérií, ktoré sú dnes používané v elektromobiloch, sa líši svojou škálovateľnosťou a modularitou. Prispôsobená môže byť na mieru pre akékoľvek elektrické vozidlo a vďaka optimalizácii priepustnosti a zvyšovaniu účinnosti dokáže navýšiť dojazd vozidla do 20 percent.

Ako uviedla firma, do konca roka 2023 plánuje dodávať batérie s energetickou hustotou 330Wh/kg a 1000 Wh/l. “Z hľadiska životného prostredia budú inteligentné batérie od InoBat Auto schopné znížiť závislosť od kobaltu. Ide o zelený a udržateľný projekt, ktorý chce výrazne prispieť k uhlíkovej neutralite,” uviedol šéf InoBat Auto, Marián Boček a dodal, že cieľom firmy je odstrániť z batérii nikel a rozvíjať anódové technológie. Dlhodobejším cieľom firmy je výroba batérií s hustotou až 500 Wh/kg.

Firma zároveň do konca roka plánuje začať s výstavbou výskumno-vývojového centra a výrobnej linky. S výrobou prvých lítium-iónových batériových článkov chce začať na budúci rok. Do roku 2025 má tiež záujem vybudovať továreň vo Voderadoch s rozšírenou výrobnou kapacitou do 10 GWh batérií.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ