Kriedu uviedli do americkej siene slávy hračiek. Dokáže deti zabaviť aj rozvíjať

ČTK | 21.11.2020 07:45
krieda Foto:
Obyčajná chodníková krieda sa dočkala nebývalej pocty, keď ju uviedli do americkej Národnej siene hračiek. Tá vzdáva hold hračkám a hrám, ktoré dlhé roky dokážu deti baviť a rozvíjať, informuje agentúra AP.

„Existuje len málo obmedzení v tom, čo deti môžu robiť s kriedou. Každá dlaždica na chodníku, dvor a príjazdová cesta v sebe majú potenciál stať sa umeleckým dielom,“ povedal o písacej pomôcke vyrobenej najčastejšie zo sadrovca ​​Christopher Bensch, hlavný kurátor múzea hračiek v Rochesteri v štáte New York. Sieň slávy je jeho súčasťou.

K u stavebniciam Lego, švihadlám alebo napríklad hre Monopoly, ktoré odborná porota vyznamenala v minulosti, sa tento rok v sieni slávy ocitla tiež bábika Baby Nancy. Podľa AP ide o prvú černošskú bábiku, ktorá má autentické rysy. Jej autorom išlo o to, aby podobne, ako mnoho jej predchodkýň, nebola belošskou bábikou „namočenou do čokolády“.

Baby Nancy uviedla na trh spoločnosť Shindana Toys, firma ktorej cieľom bolo dávať najavo „černošskú hrdosť, talent a predovšetkým černošské podnikanie“. Baby Nancy sa začala predávať koncom 60. rokov a mala ohromný úspech. Ukázala, že na trhu je dlhodobo dopyt po černošských bábikách zodpovedajúcich skutočnosti.

Tretím tohtoročným nováčikom v Národnej sieni slávy hračiek je Jenga, spoločenská hra s drevenými tehličkami, ktorá testuje zručnosť hráčov. Vymyslela ju Angličanka Leslie Scottová a pocty sa jej dostalo za jej jednoduchosť aj za to, že ju môže hrať prakticky ktokoľvek. Jej názov pochádza zo svahilského slovesa kujenga, ktoré znamená stavať.