Reklamám na YouTube sa už nevyhnete. Budú v každom videu

Tomáš Švec | 20.11.2020 06:00
youtube, video, služba, google, internet, videá Foto:
Ilustračné foto
YouTube začne s umiestňovaním reklám do všetkých videí, vrátane tých nekomerčných. Tvorcovia videí sa už nebudú môcť rozhodnúť, či vo svojich videách reklamy chcú alebo nie.

Doposiaľ sa reklamy na YouTube zobrazovali prevažne vo videách, ktorých tvorcovia mali so serverom dohodnutú spoluprácu. V rámci nej im vyplácal podiel zo zisku z reklamy. Takáto spolupráca bola možná len po splnení určitých podmienok (aspoň 1000 sledovateľov a 4000 hodín prezretého obsahu za posledných 12 mesiacov). Tvorcovia videoobsahu však mali vždy možnosť reklamy vo videách vypnúť. Po novom to už nebude možné. YouTube zmenil pravidlá monetizácie videí a umiestňovanie reklám Google vzal do vlastných rúk.

Reklama v každom videu môže byť onedlho realitou

Čo sa zmení? Google pravdepodobne začne s umiestňovaním reklám do všetkých videí bez rozdielu. Reklamy sa budú dokonca zobrazovať aj vo videách, ktorých tvorcovia nemali s YouTube dohodnutú spoluprácu. Nielen, že to po novom nebudú môcť nijak ovplyvniť, ale nebudú mať zo zobrazovaných reklám ani žiaden podiel. YouTube o tom tvorcov informuje prostredníctvom podmienok používania služby v časti “Právo monetizácie”. “Od dnes budeme postupne nasadzovať reklamy na obmedzenom počte videí na kanáloch, ktoré nie sú súčasťou YouTube Partner Program. To znamená, že ak ste vydavateľom videí a nie ste súčasťou partnerského programu, môžete v niektorých z vašich videí uvidieť reklamu. Nakoľko zatiaľ nie ste členom programu, nebude vám vyplatený podiel zo zisku z týchto reklám,” uviedol YouTube v pozmenených podmienkach monetizácie.

Zvýšenie objemu reklám je jedným z nástrojov, ako môže Google zvyšovať svoje zisky. Ak firma umiestni reklamy úplne do všetkých videí a obzvlášť do tých, pri ktorých sa s tvorcami nemusí deliť o podiel, výrazne napomôže k vyššej ziskovosti. Tento odvážny krok však v kontexte uplynulých udalostí nie je prekvapivý. Len pred niekoľkými dňami Google oznámil, že od polovice budúceho roka už nebude bezplatne ponúkať neobmedzené úložisko pre fotky, videá a dokumenty pre registrovaných užívateľov. K dispozícii budú mať len 15 GB zdieľaného úložiska a za dáta nad rámec si budú musieť užívatelia priplatiť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ