Čapkovo slovo robot sa objavilo pred 100 rokmi. V hre R. U. R. naštudovanej ochotníkmi

ČTK | 06.01.2021 11:57
karel capek Foto:
Karel Čapek.
Slovo robot je jedným z mála, ktoré dala čeština cudzím jazykom v 20. storočí. Pochádza z vedeckej hry Karla Čapka s názvom R. U. R., ktorá sa stala svetoznámou práve aj týmto slovom.

Samotné slovo vymyslel Čapkov brat Jozef. Hra R. U. R. bola prvýkrát naštudovaná pred 100 rokmi, 2. januára 1921, Jednotou divadelných ochotníkov Klicpera v Hradci Králové, oficiálna premiéra potom bola v Národnom divadle v Prahe 25. januára 1921.

Okolnosti svetovej premiéry Rossumových univerzálnych robotov, ako znie neskrátený názov diela, boli zvláštne. Hru premiérovo naštudoval na prekvapenie všetkých, i samotného Čapka, v Hradci Králové miestny ochotnícky spolok. Národné divadlo v Prahe muselo totiž premiéru z technických dôvodov odložiť takmer o mesiac a list, ktorý nariaďoval ochotníkom, aby so svojou premiérou tiež počkali, vraj nedošiel.

Hru začal Čapek vymýšľať počas práce na inom diele s názvom Zo života hmyzu. Hovorí sa tam o štáte zvanom Mravenika, kde mravce pracujú ako stroje a v záujme kolektívu sú ochotné aj zomrieť. Tento štát sa mu stal inšpiráciou pre roboty.

Myšlienka na umelé bytosti ale nebola nová. Ľudstvu napadala odpradávna, ako dokladajú napríklad legendy o Golemovi. A v Čapkovej dobe bola postava Golema veľmi populárna, spisovateľa inšpiroval podvedome: „RUR je vlastne prevod povesti o Golemovi do modernej formy. To mi však napadlo až keď bol RUR hotový. Do čerta, to je predsa Golem, povedal som si, Robot je Golem v masovej továrenskej výrobe.“

Najskôr ale nevedel, ako umelú bytosť pomenovať. Radil sa s bratom Jozefom. Karel navrhoval labor, ale to mu neznelo pekne. Zapáčil sa mu až Jozefov návrh, robot, odvodený od slova robota. A meno pána Rossum, vynálezcu robotov, zas Čapek odvodil zo slova rozum.

Roboti neboli pre Čapka žiadnym mechanizmom ani oživenou hmotou, ale zázrakom biologických a chemických zručností človeka. Nechápal ich ako stroje, a preto písal vždy slovo Robot s veľkým písmenom. Boli to biologické tvory, stvorenia v rovnakom štýle ako Frankenstein britskej spisovateľky Mary Shelleyovej.

Hra o dokonalých robotoch mala varovať pred prípadnými negatívnymi vplyvmi techniky na ľudstvo. Čapek do nej premietol svoj záujem o techniku, ale aj obavy o budúcnosť ľudstva, založenú na skúsenosti s drastickú deštrukciu počas prvej svetovej vojny.

Samotnú hru napísal Čapek počas svojho pobytu v Trenčianskych Tepliciach, kde bol jeho otec kúpeľným lekárom.

Dráma mala veľký úspech. Hrala sa zároveň v Amerike, v Londýne, v Japonsku aj v Sovietskom zväze. A je známa dodnes.