WhatsApp sa podelí o dáta s Facebookom. Zatiaľ len mimo EÚ

Tomáš Švec | 09.01.2021 08:05
Instagram, Whatsapp, mobilná aplikácia,... Foto:
Ilustračné foto
WhatsApp bude s Facebookom zdieľať dáta o svojich používateľoch. Novým podmienkam používania služby sa však vyhnú obyvatelia EÚ.

Komunikačná platforma WhatsApp od užívateľov žiada, aby prijali nové podmienky používania služby, ktoré okrem iného zahŕňajú súhlas so zdieľaním dát s Facebookom. Bez tohto súhlasu WhatsApp už užívateľom nebude fungovať. Európska únia a Veľká Británia majú zatiaľ výnimku.

Používateľom WhatsApp sa v týchto dňoch začala zobrazovať informácia o zmene podmienok používania služby, ktoré je potrebné najneskôr do 8. februára akceptovať. V podmienkach sa okrem iného píše, že WhatsApp bude zdieľať údaje s materskou firmou Facebook. Akceptovanie nových podmienok je záväzná a ak tak užívateľ neurobí, jedinou alternatívou je zmazanie svojho účtu.

Používatelia v Európskej únii, Veľkej Británii, Lichtenštajnska, Islandu a Nórska síce musia nové podmienky akceptovať, no časť o zdieľaní dát s Facebookom v nich chýba. Výnimku si od Facebooku vynútil Európsky regulačný úrad. “Pre odstránenie pochybností, WhatsApp v európskom regióne nebude ani naďalej zdieľať dáta s Facebookom pre účely zlepšenia produktov alebo reklamy,” uviedol pre BBC hovorca Facebooku.

Z aktualizovaných podmienok mimo Európy Facebook odstránil časť týkajúcu sa zdieľania dát, ktoré mohli užívatelia v priebehu 30 dní štandardne vypnúť. Po novom to už nebude možné a WhatsApp ponúkne len odstránenie účtu. S takýmito zmenami sa nedokázalo stotožniť viacero známych osobností. Elon Musk napríklad užívateľov vyzval, aby začali využívať viac zabezpečené komunikačné platformy ako je Signal alebo Telegram.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ