Vedci počítajú populáciu afrických slonov vďaka snímkam z družice

ČTK | 27.01.2021 06:00
satelit Foto:
Vedci prišli s novým nástrojom v boji proti vymieraniu populácie slonov v Afrike a vyvinuli spôsob, ako presne spočítať množstvo zvierat na jednotlivých miestach kontinentu vďaka snímkam z družice.

Britský tím informatikov dokázal naprogramovať systém, vďaka ktorému počítače dovedú na satelitných snímkach savany jednotlivé slony objaviť. Prelomová metóda podľa serveru BBC umožní presne stanoviť počet chobotnatcov na ploche o rozlohe 5000 štvorcových kilometrov za jediný deň.

Snímky povrchu zeme, ktoré s vysokým rozlíšením vykonáva satelit Worldview 3 obiehajúci vo výške 600 kilometrov, odborníci podrobne zanalyzovali a počítače postupne naprogramovali tak, aby dokázali zvieratá rozoznať.

„Jednoducho tomu algoritmu dávame príklady a hovoríme mu: toto je slon a toto slon nie je… Týmto spôsobom naučíme stroj rozlišovať tie najmenšie podrobnosti, ktoré by sme voľným okom nezachytili,“ citovala BBC inžinierku Oľgu Isupovovou z univerzity v britskom Bathe, ktorá tím výskumníkov vedie.

Metódu si vedci otestovali v juhoafrickom národnom parku Addo. „Vyskytuje sa tam veľké množstvo slonov. A sú tam plochy s porastom aj otvorené trávnaté savany, takže je to skvelé miesto, kde môžeme náš postup vyskúšať,“ uviedla zoologička Isla Duporgeová z univerzity v Oxforde. Podľa nej test dopadol dobre a ochranári už prejavili záujem uviesť metódu do praxe.

Pre počítanie populácií ohrozených zvierat sa teraz používajú prelety lietadlami, tie ale majú svoje obmedzenia. Komplikované je napríklad počítanie v pohraničných oblastiach, navyše ide o zdĺhavú metódu, kde nemožno úplne zohľadniť pohyb jednotlivých stád a vyhnúť sa tomu, že niektoré zvieratá budú započítané dvakrát – alebo vôbec. Satelit ale snímky kontinentu zaobstará za niekoľko minút.

Populácia slonov sa v Afrike v posledných rokoch rapídne zmenšila, vo voľnej prírode ich teraz žije asi 40– až 50-tisíc a sú považované za ohrozený druh. „Presné monitorovanie je nevyhnutné preto, aby sme mohli druh zachrániť. Musíme vedieť, kde sa zvieratá pohybujú a koľko ich je,“ povedala Isupovová. Kľúčové sú presné dáta napríklad na boj s pytliakmi.