Bežný liek na astmu znižuje riziko hospitalizácií pacientov s covidom o 90 percent

ČTK | 09.02.2021 23:43
Covid / Koronavírus / Lekár / Zdravotník / Foto: ,
Liek zo skupiny kortikoidov, ktorý bežne používajú astmatici, znižuje podľa štúdie vedcov z Oxfordskej univerzity u pacientov s covidom riziko hospitalizácie a skracuje dobu uzdravovania. Chorí ho však musia dostať do siedmich dní od prejavenia symptómov, píše agentúra Reuters.

Štúdia, ktorej sa na 28 dní zúčastnilo 146 pacientov, ukázala, že keď vdychovali budezonid, predávaný pod názvom Pulmicort, znížilo sa u nich v porovnaní s obvyklou liečbou covidu riziko hospitalizácie o 90 percent.

Vedci uviedli, že k tomuto výskumu ich priviedla skutočnosť, že ľudia s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, ktorým lekári často predpisujú kortikoidy, tvorili nepomerne malú časť pacientov hospitalizovaných na začiatku pandémie.

U účastníkov štúdie inhalujúcich budezonid tiež rýchlejšie ustúpila horúčka a v menšej miere ich tiež trápili dlhodobé následky ochorenia.

Podľa Mony Bafadhelovej, členky vedeckého tímu, je povzbudivé, že relatívne bezpečný, ľahko dostupný a dobre preskúmaný liek by mohol priniesť úľavu v situácii, keď sú nemocnice v mnohých krajinách preťažené.

Pulmicort od firmy AstraZeneca, ktorá je inak jedným z výrobcov vakcíny proti covidu, svojho času platil za „senzáciu“ medzi lieky na astmu.