Vedci: Morské ulitníky dokážu odhodiť telo a z hlavy im vyrastie úplne nové

Pravda | 10.03.2021 19:19
ulitniky Foto:
To, že zvieratá sú schopné výnimočnej regenerácie, vieme. Biológovia ale teraz popísali tvory, ktoré sú v regenerácii skutočnými majstrami.

Dva druhy morských slimákov si vedia zregenerovať prakticky celé telo – stačí im, aby prežila ich hlava. Z nej potom dorastie celý zvyšok tela, vrátane všetkých vnútorných orgánov.

Autori štúdie síce zatiaľ úplne presne nechápu, ako je niečo také možné, ale doterajšie výsledky výskumu naznačujú, že slimáky môžu využívať fotosyntetické schopnosti chloroplastov, ktoré si z rias zapracovávajú do svojej stravy, aby prežili dostatočne dlho na to, aby zregenerovali zvyšok tela.

„Prekvapilo nás, že sa hlava hýbe hneď po oddelení od zvyšku tela,“ uviedla Sayaka Mitohová, ktorá výskum viedla. „Mysleli sme si, že bez srdca a ďalších dôležitých orgánov čoskoro zomrie, ale boli sme prekvapení, keď sme zistili, že regeneruje celé telo.“

Prírodovedci na to prišli úplnou náhodou. Mitohová totiž pracuje v laboratóriu, ktoré tieto bezstavovce chová, aby mohli študovať ich zmeny počas dospievania. A jedného dňa si všimla, že jeden z ulitníkov sa pohybuje bez toho, aby mal telo – hýbala sa len jeho hlava. Neskôr zistila, že je to u týchto slimákov bežné – u jedného sa to stalo dokonca dvakrát.

Výskumníci uvádzajú, že hlava oddelená od srdca a tela sa ihneď pohybovala sama. Počas niekoľkých dní sa rana v zadnej časti hlavy uzavrela. Hlavy relatívne mladých slimákov sa začali živiť riasami v priebehu niekoľkých hodín a do týždňa sa im začalo regenerovať srdce, približne o tri týždne bola regenerácia kompletná.

Hlavy starších kusov sa ale nekŕmili a zomreli približne o 10 dní. Nikdy sa tiež nestalo, že by si odhodené telo zregenerovalo novú hlavu. Bezhlavé telá sa ale hýbali a reagovali na dotyk ešte niekoľko dní, či dokonca mesiacov.

Japonskí vedci si zatiaľ nie sú istí, ako to morské slimáky zvládajú. Mitohová ale tvrdí, že majú podozrenie, že v hrdle musia mať kmeňové bunky, ktoré sú schopné regenerovať telo. Tiež nie je jasné, prečo to robia. Jednou z možností je, že im to pomáha odstrániť vnútorné parazity, ktoré bránia ich rozmnožovaniu. Vedci zatiaľ nevedia ani to, aký okamžitý podnet ulitníky prinúti odhodiť zvyšok tela.