Uškatce objavili pri Kanade lososiu veľkofarmu, vnikli do nej a nechcú preč

ČTK | 09.04.2022 15:47
Niekoľkým desiatkam uškatcov sa podarilo preniknúť cez bezpečnostné zábrany do lososej farmy pri západnej Kanade. Veľa dní tam hodujú a ignorujú všetky pokusy o vypudenie, informovala kanadská televízia CTV.

Uškatcom sa podarilo na konci marca vyhnúť sieťam aj elektrickým plotom. Farma firmy Cermaq pri Tofine na ostrove Vancouver pojme až 500 000 lososov. Ochrancovia prírody, ktorí nesúhlasia s chovom rýb na farmách, sa o zlodejských uškatcoch dozvedeli až tento víkend a domnievajú sa, že čím dlhšie v sádkach zostanú, tým väčšie nebezpečenstvo im hrozí.

„Videli sme, ako jeden prekonal plot skokom priamo do siete natiahnutej nad sádkami proti vtákom. Chvíľu zápasil, než sa vyslobodil. Je tam veľa lán a hadíc, bojíme sa, že sa do nich zamotajú,“ povedala Bonny Glambecková z miestnej skupiny ochrancov Clayoquot Action.

dinosaurus, asteroid Čítajte aj Objavili fosíliu dinosaura, ktorý zahynul v deň, keď Zem zasiahol asteroid

Pred asi desiatimi rokmi sa utopilo vyše 100 tuleňov, ktorí sa zaplietli do sietí rybích fariem. V prípade skupiny v Tofine zatiaľ zlyhalo všetko, čo malo uškatce zastrašiť a prinútiť k ústupu. Podľa Cermaqu únikové cesty existujú, avšak votrelci ich zatiaľ nepoužili.

Cermaq má chovné zariadenia aj v Nórsku a Čile. Pri podobnom tuleňom prepade jej v roku 2016 vydalo kanadské ministerstvo pre rybolov a oceány povolenie zvieratá zastreliť. Teraz ministerstvo dôrazne žiada, aby ani jeden tuleň nebol zabitý.

dna Čítajte aj Vedci rozlúštili celý ľudský genóm a potvrdili, že ivermektín na covid nezaberá

Uškatce sú vo vodách okolo ostrova Vancouver vidieť často, v skupinách lovia slede, lososy aj malé žraloky. Lososia farma je však zlatá baňa.

V tej pri Tofine môže byť až pol milióna lososov, aj keď firma začala hneď po nájazde lúpežných uškatcov s výlovom. Úspech prvých odvážlivcov sa „rozkríkol“, takže sa k nim k zúfalstvu firmy Cermaq postupne pridávajú ďalšie. Spoločnosť dúfa, že sádky vylovia do tretieho aprílového týždňa.

Dráma pre jedného, ​​radosť pre druhého pripútali pozornosť k rybím farmám v Britskej Kolumbii. Federálna vláda mnohým prikázala ukončiť tento druh chovu do roku 2025. Dôvodom je kritika zo strany ochrancov prírody i pôvodných obyvateľov. Spoločnosti ako Cermaq ale bojujú proti tomuto rozhodnutiu a argumentujú okrem iného tým, že tisíce ľudí prídu o prácu.

vesna holograficka bankarka Čítajte aj Vesna je prvá holografická bankárka. Privíta vás v slovenskej banke

Glambecková sa bojí, že si uškatce zvyknú na blízkosť ľudí a akonáhle „vyčerpajú“ jeden zdroj lososov, začnú sa obzerať po ďalších 14 rybích farmách vo svojom teritóriu. „Sú veľmi inteligentní a je skľučujúce prizerať tomu, ako ich tento velkochov ohrozuje,“ povedala.