Apple zmenil názor. iPhony vymenia Lightning za USB-C konektor

Tomáš Švec | 23.05.2022 08:00
nabíjačka, micro USB, nabíjanie, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
Trvalo to dlhé roky, no zdá sa, že Apple nakoniec prestane vzdorovať. Nové iPhony budú disponovať USB-C konektorom, ktorý nahradí desať rokov starý konektor Lightning.

Apple dlhodobo vzdoroval akýmkoľvek nátlakom zo strany európskych inštitúcií, ktoré sa ho snažili primať, aby vo všetkých svojich zariadeniach vymenil nekompatibilné konektory Lightning za USB-C. Nepohla s ním ani hrozba drakonických pokút, a tak je Apple posledným výrobcom, ktorý vo svojich smartfónoch využíva vlastný, neuniverzálny, konektor. Zdá sa však, že ľady sa pohli a Apple si napokon predsa len adoptuje USB-C. Informuje o tom agentúra Bloomberg, podľa ktorej už firma testuje nové modely iPhonov s vymeneným konektorom. Neznamená to však, že iPhone 14, ktorý Apple predstaví v septembri alebo októbri sa USB-C dočká. Prechod môže byť o čosi dlhší, no už je aspoň na stole.

Len druhá výmena konektoru v histórii firmy

Aj keď tento prechod môže znieť logicky a mnohí ho privítajú, spájajú sa s ním aj oprávnené obavy. Čo so starým príslušenstvom, ktoré využívalo konektor Lightning? Podľa Bloombergu Apple pracuje aj na vývoji adaptéru, ktorý by umožnil využívať staršie príslušenstvo. “Prechodom na USB-C by Apple zefektívnil a zjednodušil výber nabíjačiek používaných naprieč všetkými zariadeniami. Väčšina iPadov a počítačov Mac sa už spolieha na USB-C. To znamená, že zákazníci sa nemôžu spoliehať len na jedinú nabíjačku pre iPhony, iPady a Macy. Bezdrôtové nabíjačky pre iPhone a hodinky Apple Watch pritom už takisto používajú USB-C konektor pre pripojenie k napájaciemu adaptéru,” píše agentúra.

Konektor USB-C je o čosi väčší než Lightning. Avšak ponúka vyššie prenosové rýchlosti a rýchlejšie nabíjanie. Vo výsledku má tiež jednu obrovskú výhodu – kompatibilné nabíjačky. Majitelia zariadení si tak už nemusia kupovať originálne nabíjačky priamo od výrobcu, ale môžu využiť aj iné nabíjačky. To bol zároveň jeden z hlavných dôvodov, prečo sa Apple do výmeny konektoru príliš nechcelo.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ