Počítačový červ kradol architektom cenné nákresy

Tomáš Švec | 23.06.2012 07:00
Kriminalita na internete Foto:
Ilustračné foto
Špeciálny počítačový červ kradne súbory z programu AutoCAD a zasiela ich na čínske e-mailové adresy. Na problém upozornila slovenská spoločnosť Eset. Podľa odborníkov môže ísť o prípad priemyselnej špionáže.

Nový počítačový červ, ktorý odhalila bezpečnostná spoločnosť Eset, sa zameral na nákresy vytvorené v programe AutoCAD. Najviac červ s názvom ACAD/Medre.A vy­číňal v Peru, no postupne sa rozširuje prakticky do celého sveta. Jeho charakteristickou črtou je, že ukradnuté súbory zasiela na čínske e-mailové adresy. V čase objavenia červa už unikli do Číny desaťtisíce nákresov.

Podľa analytikov môže ísť o závažný prípad priemyselnej špionáže. "„Po istej konfigurácii posiela ACAD/Medre.A ot­vorené AutoCAD nákresy mailom adresátovi, ktorý má e-mailový účet u čínskeho poskytovateľa internetového pripojenia 163.com. Pokúša sa o to cez 22 ďalších účtov vytvorených na stránke 163.com a cez 21 účtov vytvorených u ďalšieho čínskeho poskytovateľa internetového pripojenia qq.com,“ dopĺňa Righard Zwienenberg z Esetu.

Každý nový návrh a nákres je automaticky zaslaný prevádzkovateľovi tohto škodlivého kódu. „To môže samozrejme legitímneho majiteľa tohto duševného vlastníctva stáť kopec peňazí keďže kyberkriminálnici sa k nákresu dostanú ešte skôr, než ide produkt do výroby. Dokonca môžu mať tú drzosť a zažiadať o patent na produkt ešte predtým, než o registráciu na patentovom úrade požiada jeho skutočný vynálezca,“ upozorňuje Zwienenberg.