Video: S prvou misiou Artemis poletí k Mesiacu aj ovečka Shaun

ČTK, Pravda | 20.08.2022 08:26
Na palube lode Orion poletí počas prvej misie k Mesiacu aj ovečka Shaun. Obľúbená postavička z animovaného seriálu pre deti sa koncom augusta vydá na cestu dlhú pol milióna kilometrov, ktorá sa uskutoční bez ľudskej posádky, napísal server BBC News.
Počas ďalších plánovaných misií Artemis sa potom majú astronauti po polstoročí vrátiť na povrch Mesiaca.

Obria raketa SLS (Space Launch System) spoločne s modulom Orion má podľa plánu americkej vesmírnej agentúry NASA z Floridy odštartovať 29. augusta.

„Pre Shauna a ESA je to vzrušujúca chvíľa. Sme radi, že ho pre misiu vybrali a je nám jasné, že hoci ide o malý krok pre človeka, je to veľký skok pre ovce,“ komentoval výber posádky David Parker, šéf oddelenia pre pilotovaný a robotický výskum Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

„Shaun poletí ako jeden z prvých astronautov misie Artemis a bude pionierom v prieskume Mesiaca, čo je pre nášho huňatého dobrodruha veľká pocta,“ Lucy Wendoverová marketingová riaditeľka spoločnosti Aardman, ktorá seriál Ovečka Shaun produkuje.

V Kennedyho vesmírnom stredisku na myse Canaveral už prípravy na štart rakety SLS bežia na plné obrátky. Raketa je pripravená na štartovacej rampe. Prvá nepilotovaná misia má obletieť Mesiac a vrátiť sa po 42 dňoch k Zemi. Ďalší let s posádkou je plánovaný na rok 2024, prvé pristátie na Mesiaci potom v roku 2025.