Levočskí chirurgovia prvýkrát použili novú operačnú metódu. Na vyplnenie kostného defektu im poslúžilo bioaktívne sklo

Pravda | 26.12.2022 06:00
thumbnail 1. operacka chirurgia
Chirurgovia Nemocnice AGEL Levoča prvýkrát použili počas traumatologickej operácie bioaktívne sklo na vyplnenie kostného defektu.

Je to alternatívou spongioplastiky – náhrady odobratej z inej časti kosti. Pre operatérov je táto metóda technicky aj časovo náročnejšia, no pre pacienta znamená možnosť skoršej rehabilitácie a elimináciu bolestivosti. Operácia si vyžiadala prítomnosť dvoch lekárov, primára Ľubomíra Strelku a doktora Michala Sedláka. Odpovede na otázky poskytol traumatológ Michal Sedlák.

+1

Za akých okolností bolo pacientovi indikované použitie bioaktívneho skla pri operácii?

Išlo o pacienta s pseudoartrózou (teda pakĺbom) jednej zo zápästných kostí, ktorý vznikol nezhojením zlomeniny. Na začiatku išlo o jednoduchú zlomeninu, a preto sme ju primárne neindikovali k operačnej liečbe. Neskôr sa však ukázalo, že pri úraze došlo aj k poškodeniu nutričnej (vyživovacej) cievy, a teda aj napriek správne zvolenému postupu fixácie zlomeniny pomocou sadry a neskôr aj ortézy, nedošlo k jej zahojeniu. Naopak, došlo k vytvoreniu tzv. pakĺbu – pokrytiu povrchu lomnej línie chrupavkou. Pacient bol limitovaný bolestivosťou spôsobenou pohybom jednotlivých fragmentov zlomeniny voči sebe. Rovnako následkom pohybu týchto fragmentov došlo v mieste zlomeniny k vytvoreniu defektu kosti, ktorý bolo potrebné nejakým spôsobom vyplniť. Preto sme indikovali osteosyntézu s použitím kompresnej skrutky a plastiku defektu.

agel komarno131 Čítajte aj Slovensko bojuje s nedostatkom liekov. Nie však v komárňanskej nemocnici. Tam si ich vyrábajú sami

V čom spočíva výnimočnosť operácie?

V tom, že za bežných okolností by sme ako spongiózny štep (hubovité kostné tkanivo), použili kúsok spongióznej kosti, ktorú by sme odobrali samotnému  pacientovi z iného miesta na tele (napríklad z vretennej kosti – kosti predlaktia) a vyplnili by sme ňou defekt v mieste zlomeniny zápästnej kosti. Tento postup prináša určité riziká (infekcia odberového miesta či oslabenie štruktúry kosti, z ktorej sa kostné tkanivo odoberá, a teda jej väčšiu predispozíciu k neskoršiemu zlomeniu. V neposlednom rade odberové miesto bolí rovnako ako samotná zlomenina, čo pacientovi v dôsledku bolesti bráni vo včasnejšej rehablitácii. To bolo dôvodom, prečo sme sa rozhodli ako „kostný štep“ použiť bioaktívne sklo vo forme pasty. Ide o preparát používaný prevažne v kostnej onkochirurgii a septickej kostnej chirurgii, avšak v tomto prípade sa pre daný typ operácie a pre daného pacienta javil ako najlepšia voľba.

Je tento typ traumatologickej operácie pre operatéra náročný?

Tento typ materiálu by sa nemal dostať do kontaktu s chrupavkou preto je pre operatéra dôležité najprv zniesť chrupavku z povrchu lomnej línie („vyčistiť pakĺb“), následne je potrebná precízna osteosyntéza – tak, aby kortikálne časti jednotlivých fragmentov na seba pevne dosadli a až potom sa centrálny defekt kosti vyplní bioaktívnym sklom vo forme pasty. To je samo o sebe časovo aj technicky náročnejšie než pri použití spongiózneho štepu odobraného od pacienta, kde tento problém odpadá.

Akú výhodu to prinesie pacientovi?

Výhoda pre pacienta spočíva v tom, že nemáme odberové miesto spongióznej kosti, je teda nižšie riziko pooperačných komplikácií. U pacienta je možná skoršia mobilizácia, menšia bolestivosť, rýchlejšia rehablitácia a nižšie riziko rozvoja neuroalgodystro­fického syndrómu (obdobie hojenia zlomenín, kedy sa u pacienta objavuje stav neprimeranej bolesti). Výhoda pre nemocnicu, ako aj pre samotný zdravotný systém spočíva aj v tom, že sa v konečnom dôsledku znížia liečebné náklady danej zlomeniny (ak zarátavame aj všetky štatisticky možné komplikácie hojenia, čo je podložené aj štúdiami). 

pálenie záhy - bolesť hrdla Čítajte aj Čo pomôže, keď sa kyselina tlačí do hrdla? "Liek" nájdete v každej domácnosti

Pre akého pacienta je operácia s použitou náhradnou vhodná? Ovplyvňuje to napr. vek alebo iné diagnózy?

Daný typ náhrady je indikovaný v podstate pre všetkých pacientov. Profitovať z neho budú skôr pacienti vo vyššom veku so sklonom k osteoporóze (odber spongióznej kosti u pacienta s osteoporózou či osteopéniou je komplikovanejší, pretože kostné tkanivo je horšej kvality). Osobne by som tento typ operácie indikoval aj u mladšieho dospelého pacienta, ktorý je fyzicky aktívny a po danej operácii u neho predpokladáme skorší návrat k plnej fyzickej aktivite. Dôležitá je aj compliance pacienta, čo znamená, že je potrebné vytipovať si pacienta, ktorý bude chodiť na pooperačné kontroly v stanovených intervaloch a bude dodržiavať odporúčaný liečebný režim.

Plánujete aj ďalšie operácie s týmto postupom?

Áno. Momentálne máme v pravidelnom sledovaní ešte dvoch ďalších pacientov, ktorí by z daného typu operácie profitovali. Jeden má rovnako „pakĺb“ následkom nesprávneho zhojenia zlomeniny. Druhý je onkologický pacient s kostnou osteolytickou metastázou v oblasti strednej časti dlhej kosti.

Na aké typy zlomenín sa dá tento operačný postup aplikovať?

Tento typ materiálu je vhodný na vypĺňanie kostných defektov – pakĺby, osteolytické metastázy, kostné sekvestre vzniknuté následkom osteomyelitídy (zápal kostnej drene). Teda súhrnne povedané u rôznych typov komplikácii hojenia kostných defektov.