Apple predstavil väčší a výkonnejší iPhone 5

Tomáš Švec | 12.09.2012 20:00, aktualizované: 
Apple iPhone 5 Foto: ,
Viceprezident spoločnosti Apple Phil Schiller prezentuje nový iPhone 5.
Spoločnosť Apple v stredu 12. septembra predstavila dlhoočakávaného nástupcu smartfónu iPhone 4S, predĺžený model iPhone 5.

Pri predstavení predošlého modelu došlo len k nepatrným zmenám, od iPhonu 5 sa teda očakávali výraznejšie inovácie. Apple očakávania naplnil, keď zmenil proporcie smartfónu a jeho displej rozšíril na pomer strán 16:9 s rozlíšením 1136 × 640 bodov. Na úvodnej obrazovke tak pribudne jeden nový rad pre ikony. Okrem toho, že klesla hmotnosť prístroja na celkových 112 gramov, iPhone 5 je presne o 18 percent tenší než iPhone 4S. Menšiu hrúbku sa podarilo Applu čiastočne dosiahnuť aj s využitím technológie In Cell Touch, ktorá integruje dotykové senzory priamo do tela LCD panelu, čím umožňuje dosiahnuť jeho tenší profil, zároveň pri zlepšení zobrazovacích vlastností.

Nový Apple iPhone 5 Foto: Apple
Apple iPhone 5 Nový Apple iPhone 5

Vyššia výdrž na batériu, podpora LTE a nový konektor
Smartfón bude plne podporovať siete štvrtej generácie LTE, z čoho sa budú môcť tešiť aj užívatelia v Európe. Aplikácie budú údajne dvakrát svižnejšie vďaka novému procesoru A6. Apple hovorí aj o vyššej výdrži na batériu, ktorá bola častým terčom kritiky. V sieti LTE bude možné nepretržite telefonovať 8 hodín, v rovnakej dĺžke prehliadať web, pri použití Wi-Fi v dĺžke 10 hodín. Prehrávanie videí zvládne v dĺžke 10 hodín, hudby v dĺžke 40 hodín. Pre mnohých zásadná bude aj zmena konektora z pôvodného širokého a plochého na malý, digitálny s plochou o 80 percent menšou. Apple bude však dodávať aj adaptér pre staršie príslušenstvo.

Gigantické panorámy a rýchlejšie snímanie
Na fotografie a videá je určený snímač s rozlíšením 8 Megapixelov, rovnako ako v prípade modelu 4S. Zmení sa jeho vyhotovenie. Vďaka zadnému podsvieteniu bude možné fotiť aj v pološere, navyše o 40 percent rýchlejšie. Snímať bude možné aj panorámy s celkovým zloženým rozlíšením až 28 Megapixelov. Na prednej strane sa bude nachádzať senzor s HD rozlíšením.

Nový Apple iPhone 5 Foto: Apple
Apple iPhone 5 Nový Apple iPhone 5

Nový iOS 6 prinesie stovky vylepšení
Apple pri príležitosti uvedenia nového iPhonu predstavila takisto aktualizovanú verziu mobilného operačného systému iOS 6. Ako spoločnosť avizovala už v minulosti, upustila od zaužívaného formátu Máp od Google a rozhodla sa ísť vlastnou cestou, z ktorej by mal profitovať predovšetkým užívateľ. Detailné mapy s trojrozmerným zobrazením objektov, prepracovanou navigáciou s aktualizovanými informáciami o doprave. Mapy sú priamo prepojené s hlasovým asistentom Siri, ktorý dokáže pracovať s povelmi naprieč navigáciou. Siri získa nové poznatky a užívateľovi dokáže odpovedať aj na otázky ohľadom športu, filmov či stravovania v meste či asistovať mu pri písaní statusov na Facebook.

Apple nasadil do systému iOS 6 vlastné mapy. Foto: Apple
maps Apple iOS 6 Apple nasadil do systému iOS 6 vlastné mapy.

Natívna podpora pre Facebook
Systém začal natívne spolupracovať so sociálnymi sieťami, keď užívateľovi umožní zaslať fotku na Facebook priamo z prostredia fotoaparátu alebo albumu so snímkami. Na sociálnu sieť možno odoslať informácie o polohe z Máp, či o najvyššom dosiahnutom hernom skóre. Facebook je integrovaný aj do aplikácie Kalendár, do ktorej automaticky importuje informácie o narodeninách či iných významných udalostiach priateľov, do telefónneho zoznamu zas pridá osobné údaje zdieľané na sociálnej sieti.

Fotografie pre všetkých vyvolených
Nový iOS umožní zdieľať fotografie s vybranými osobami, ktoré používajú zariadenia od Applu. Jednoduchým stlačením tlačidla „Zdieľať“ je možné v reálnom čase rozposlať vybrané fotografie priateľom, ktorí používajú službu iCloud v zariadení so systémom iOS 6 alebo Mac so systémom Mountain Lion. Fotografie je možné prehliadať aj na platforme Apple TV, pričom sa priamo neodpočítajú od stanovenej dátovej kvóty na cloudovom úložisku iCloud.

Fotografie bude možné jednoducho zdieľať medzi... Foto: Apple
photostream, ios 6 Fotografie bude možné jednoducho zdieľať medzi priateľmi.

Všetky cestovné lístky, kupóny či letenky na jednom mieste
Apple prestavil takisto novú aplikáciu Passbook, ktorá je akousi virtuálnou schránkou pre všetky lístky, kupóny, členské a klubové karty či letenky. „S aplikáciou Passbook, môžete pri "čekovaní“ na letisku skenovať váš iPhone alebo iPod touch, ísť do kina či využiť zľavový kupón. Takisto môžete vidieť, kedy vášmu kupónu vyprší platnosť, kde sú vaše miesta na sedenie na koncerte, či zostatok na členskej karte v kaviarni," upresňuje Apple. Passbook má nahradiť mnohé alternatívne jednoúčelové aplikácie, keď sám dokáže upozorniť napríklad na zmenu odletovej „brány“ na letisku či na základe zistenej polohy užívateľa napomenúť na zlý terminál, v ktorom sa práve nachádza.

Nový Apple iPhone 5 Foto: Apple
Apple iPhone 5 Nový Apple iPhone 5

Apple novinku neutajil
Apple je známy svojim tajnostkárstvom. Pred verejnosťou sa snaží utajiť detaily o chystaných novinkách do poslednej chvíle. V prípade iPhonu 5 sa mu to však nepodarilo. Niekoľko dní, či dokonca týždňov, pred uvedením internet zaplavili viac, či menej presvedčivé informácie o tom, ako bude telefón vyzerať a čo všetko bude obsahovať. Niektoré z nich boli takmer do bodky pravdivé. Tí, ktorí sa o smartfón aktívne zaujímali dlhšiu dobu, sa mohli napríklad dozvedieť ako bude vyzerať, a že Apple nahradí veľký konektor menším.

Jednou z firiem, ktorá predčasne odhalila... Foto: Sculpteo
kryt na iPhone 5 Jednou z firiem, ktorá predčasne odhalila proporcie nového iPhonu bola aj Sculpteo.

Z predstavenia nového iPhonu tak ťažia aj ďalšie firmy, najmä výrobcovia príslušenstva. Jednou z mnoha bola aj firma Sculpteo, ktorá deň pred konaním tlačovej konferencie svojim zákazníkom rozposlala hromadný e-mail s ponukou na predbežné objednanie krytov pre iPhone 5, pričom v priloženom obrázku dosvedčila, že smartfón bude o poznanie väčší než jeho predchodca.