Samsung práve predstavil svoju vlajkovú loď: high-endový smartfón Galaxy S23

Martin Domček, Pravda | 01.02.2023 19:00
Samsung Galaxy S23, S23+ a S23 Ultra Foto: ,
Novou vlajkovou loďou medzi smartfónmi Samsungu je Galaxy S23. (Na obrázku najvyššia verzia Ultra)
Samsung Galaxy S23 prichádza na trh v troch verziách s cenami od 949 až do 1 809 eur. Prvé kusy zamieria k zákazníkom už o pár dní.

Modely série Galaxy S23 predstavujú doposiaľ najvýraznejší posun vo vývoji smartfónov Samsung – týka sa výkonu, fotoaparátov a aj zvýšeného dôrazu na ekologický aspekt. S telefónmi sme mali možnosť exkluzívne sa aspoň v krátkosti zoznámiť už pred ich oficiálnou svetovou premiérou, prinášame z akcie pár postrehov a hlavne základné informácie.

Základné informácie

Smartfón Galaxy S23 prichádza v troch variantoch – ako S23 (uhlopriečka 6,1 palca, RAM 8 GB, užívateľská pamäť 128/256 GB, batéria 3 900 mAh), S23+ (uhlopriečka 6,6 palca, RAM 8 GB, užívateľská pamäť 256/512 GB, batéria 4 700 mAh) a S23 Ultra (uhlopriečka 6,8 palca, RAM 8/12 GB, užívateľská pamäť 256/512/1 024 GB, batéria 5 000 mAh a menej zaoblené telo).

Všetky tri varianty budú využívať supervýkonný procesor Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy a operačný systém Android 13.

Porovnanie displejov všetkých troch verzií. Foto: Martin Domček, Pravda
displeje Porovnanie displejov všetkých troch verzií.

Nová séria S23 je tiež ako prvá vybavená ochranným krycím sklom Corning Gorilla Glass Victus 2 s vylepšenou dlhodobou trvanlivosťou. Pri nej výrobca skla sľubuje odolnosť pri páde na betón až z troch metrov. To by sme však radšej neskúšali.

Oficiálne uvedenie smartfónov Samsung Galaxy...
Oficiálne uvedenie smartfónov Samsung Galaxy...
+8Oficiálne uvedenie smartfónov Samsung Galaxy...

Jednou z vecí, o ktorých budeme veľa písať, je technologický pokrok, týkajúci sa fotografovania a nakrúcania videa, čo už ide aj v 8K. Začnime však niečím iným. Samsung spravil dôležitý krok, podobný ako svojho času Apple. Nechal si procesory „ušiť na mieru“ svojim smartfónom – a to by sa malo zásadne prejaviť nielen na výkone, ale aj na predĺženej životnosti batérie.

Maximalizovaný výkon

A tak je srdcom najnovšieho vydania high-endového smartfónu od Samsungu úplne nová mobilná platforma s označením Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy. Použitý procesor bude síce aj v iných smartfónoch, v prípade tejto platformy je ale upravený špeciálne pre Samsung Galaxy.

Prakticky to znamená, že prepracovaná mikroarchitektúra procesora zvyšuje výpočtový výkon série Galaxy S23 zhruba o 30 percent v porovnaní so sériou Galaxy S22. Fotografovanie a natáčanie v slabom svetle vyžaduje bilióny operácií za sekundu, preto Samsung optimalizoval aj výkonnú NPU architektúru o 49 percent a zapojil do spracovania obrazu najmodernejšie algoritmy umelej inteligencie. Jedným z najvýznamnejších vylepšení série Galaxy S23 je optimalizovaný grafický procesor (GPU), ktorý je zhruba o 41 percent rýchlejší v porovnaní so sériou Galaxy S22.

Model S23 Ultra  ävpravo) má nielen najväčšiu... Foto: Martin Domček, Pravda
Samsung Galaxy S23, S23+ a S23 Ultra Model S23 Ultra ävpravo) má nielen najväčšiu uhlopriečku (6,8 palca), ale aj hranatejší dizajn.

Uvedené parametre znamenajú aj podstatne lepší herný zážitok. Navyše Galaxy S23 Ultra prichádza s podporou technológie sledovania svetelných lúčov v reálnom čase (real-time ray tracing). Tá dokáže simulovať a sledovať všetky svetelné lúče vo virtuálnom obraze, výsledkom je vernejšie zobrazenie pohybových scén. Zväčšila sa aj chladiaca komora, ktorá teraz je na všetkých telefónoch série Galaxy S23, a to znamená stabilnejší výkon pri dlhom náročnom hraní.

Dôraz na fotoaparáty

Z hľadiska fotografovania je najlepšie vybavený model Ultra. Ten má vzadu ultraširoký fotoaparát s rozlíšením 12 MPix (f2,2, uhol záberu 120˚), širokouhlý fotoaparát s rozlíšením 200 MPix (f1,7, uhol záberu 85˚), teleobjektív s rozlíšením 10 MPix a 3-násobným optickým zoomom (f2,4, uhol záberu 36˚) a teleobjektív s rozlíšením 10 MPix a 10-násobným optickým zoomom (f4,9 uhol záberu 11˚). Vpredu je fotoaparát s rozlíšením 12 MPix (f2,2, uhol záberu 80˚).

Modely S23 a S23+ majú vzadu ultraširoký fotoaparát s rozlíšením 12 MPix (f2,2, uhol záberu 120˚), širokouhlý fotoaparát s rozlíšením 50 MPix (f1,8, uhol záberu 85˚) a teleobjektív s rozlíšením 10 MPix a 3-násobným optickým zoomom (f2,4, uhol záberu 36˚). Vpredu majú rovnaký foťák, ako najvyšší model.

Galaxy S23 Ultra (vpravo) má vzadu štyri... Foto: Martin Domček, Pravda
Samsung Galaxy S23, S23+ a S23 Ultra Galaxy S23 Ultra (vpravo) má vzadu štyri objektívy, zvyšné dva modely tri. Chýba im objektív s 10-násobným optickým zoomom.

Vôbec po prvýkrát v sérii Samsung Galaxy ponúka model Galaxy S23 Ultra snímač s technológiou Adaptive Pixel s výsledným rozlíšením 200 megapixelov. Na súbežné spracovanie obrazu vo vysokom rozlíšení na niekoľkých úrovniach používa technológiu nazvanú pixel binning, teda akési spájanie pixelov, umožňujúca maximalizovať ostrosť a kontrast.

Samozrejmosťou (pre model Ultra) je aj všesmerová duálna optická stabilizácia. Fotografovať možno aj do bezstratového formátu RAW, fotky sa dajú ukladať zároveň ako RAW a JPEG. Nechýbajú ani režimy pre astrofotografiu, viacnásobnú expozíciu a napríklad aj pre fotografovanie jedla, zábery pomáha optimalizovať vylepšená umelá inteligencia. Video možno nakrúcať v rozlíšení až 8K.

Displej je chránený ultraodolným sklom Corning... Foto: Martin Domček, Pravda
Samsung Galaxy S23, S23+ a S23 Ultra Displej je chránený ultraodolným sklom Corning Gorilla Glass Victus 2. Malo by chrániť displej pred poškodením aj pri páde z výšky troch metrov na betón.

Navyše v celej sérii Galaxy S23 sú po prvýkrát použité predné fotoaparáty s technológiou Super HDR, rýchlym automatickým zaostrovaním a vyššou záznamovou frekvenciou, ktorá narástla z 30 na 60 obr/s. Vďaka tomu budú selfie výrazne lepšie.

Fotoaprát možno ovládať aj cez inteligentné hodinky Galaxy Watch5 s aplikáciou Camera Controller, vďaka ktorej sa dá napríklad priamo na hodinkách zoomovať.

Ceny a dostupnosť

Séria Galaxy S23 prináša aj ekologicky šetrné prevedenie. V porovnaní so sériou Galaxy S22 sa zvýšil podiel recyklovaných materiálov zo šiestich interných komponentov pri modeli Galaxy S22 Ultra na 12 pri modeli Galaxy S23 Ultra. Nové modely série S23 využívajú viac recyklovaných materiálov než akékoľvek iné smartfóny Galaxy, napríklad recyklovaný hliník a sklo, recyklované plasty z vyradených rybárskych sietí, barelov na vodu a PET fliaš.

A teraz to dôležité – ceny. Tie nie sú najnižšie, oproti minuloročným modelom stúpli o niečo viac než 10 percent, no Samsung bude ponúkať odkupný bonus vo výške 120 eur a dočasne aj vyššie pamäťové varianty za cenu nižších. To v praxi môže znamenať napríklad pri najvyššom modeli kumulatívnu úsporu až 360 eur. Obe akcie sú však časovo limitované.

zväčšiť Model S23 je vlajkovou loďou medzi smartfónmi...
S23ceny Model S23 je vlajkovou loďou medzi smartfónmi Samsungu. Ceny tomu zodpovedajú.

A ako to vyzerá so zahájením predaja? Pri vyšších pamäťových variantoch – Galaxy S23 (256GB) , Galaxy S23+ (512GB), Galaxy S23 Ultra (512GB), Galaxy S23 Ultra (1 TB) – predaj začne už 6. februára, pri ostatných variantoch sa tak stane o niečo neskôr – 17. februára.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ