Vyvinuli farebný monitor z elektronického papiera. Šetrí energiu aj oči

Tomáš Švec | 12.09.2023 08:00
Dasung, monitor, e-ink Foto:
Monitor s technológiou e-ink.
Čínska firma Dasung sa pochválila monitorom s e-ink technológiou. Namiesto OLED panelu využíva takzvaný elektronický atrament, ktorý dokáže zobraziť až 4096 farieb. Takýto monitor šetrí energiu aj oči.

Ak vlastníte alebo ste niekedy aspoň vyskúšali čítačku elektronických kníh, mohli ste sa na vlastné oči presvedčiť o výhodách elektronického papiera. Takzvaná e-ink technológia sa pýši výnimočne nízkou spotrebou energie a je takisto šetrná k očiam. Je to akoby ste čítali text z klasického novinového papiera. Technológia okrem čítačiek kníh našla využitie aj v niektorých smartfónoch, hodinkách či dokonca notebookoch. Bola však skôr doplnkom k bežnému displeju, nie hlavným zobrazovacím zariadením. To by ale mohla zmeniť čínska firma Dasung, ktorá sa verejnosti pochválila s inovatívnym displejom Paperlike Color. V súčasnosti na jeho výrobu zbiera peniaze vo verejnej zbierke na crowdfundingovej stránke Indiegogo. V priebehu niekoľkých dní sa jej podarilo od podporovateľov vyzbierať takmer pol milióna eur.

Monitor so 4-tisíc farbami a k očiam šetrnou technológiou

Čím podporovateľov nový monitor natoľko zaujal? Novinka funguje prakticky rovnako ako akýkoľvek iný displej menšieho formátu s e-ink technológiou. To znamená, že staticky vykresľuje objekty, ktoré následne podľa potreby prekresľuje. Po vykreslení obrazu monitor nespotrebúva takmer žiadnu energiu. Vybavený je 25,3-palcovým Kaleido 3 panelom, ktorý zobrazí až 4096 farieb s vysokou reflexnosťou. Hanbiť sa nemusí ani za rozlíšenie. Namiesto Full HD ponúka až 3K (3200 × 1080 bodov) rozlíšenie a takzvaný X-Color filter, ktorý zvyšuje kontrast, farebný jas, hĺbku čiernej farby a zlepšuje dynamické efekty pri obrazovom prechode. Okrem toho dokáže prenášať obraz z notebooku aj bezdrôtovo.

Displeje tohto typu zväčša trpia jedným nepríjemným neduhom, ktorý obmedzuje možnosti ich využitia – rýchlosťou prekresľovania obrazu. Kým LCD displej zobrazí snímku v rozsahu milisekúnd, e-ink je násobne pomalší. Vývoj ale pokročil a Dasung tvrdí, že jeho nový monitor je vhodný na akúkoľvek bežnú prácu – prehliadanie internetu, editovanie dokumentov, vzdelávanie sa, či sledovanie animácií. Videá by ste však na takomto type monitoru určite sledovať nechceli. Za základnú verziu monitora si výrobca v predpredaji pýta bezmála 1500 eur. Neskôr ho plánuje predávať o tri stovky drahšie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ