NASA predstavila verejnosti vesmírnu loď Orion

Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) predstavil na Národnej promenáde vo Washingtone model vesmírnej lode Orion v životnej veľkosti, ktorá má dopraviť astronautov na Mesiac a Mars. Stroj skonštruovaný americkým námorníctvom nahradí dosluhujúce raketoplány NASA v roku 2010 a má sa stať základným kameňom programu NASA Súhvezdie pre výskum červenej planéty a Mesiaca.

31.03.2009 17:41
Orion
Model vesmírnej lode Orion v životnej veľkosti.
debata (71)

„Sme veľmi pyšní na to, čo sme postavili a môžeme demonštrovať Amerike, že postupujeme ďalej od raketoplánu k ďalšej generácii vesmírnych lodí,“ uviedol vedúci projektu agentúry PORT Don Pearson.

Orion má vyniesť kozmonautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) do roku 2015. Prepravná kabína sem dopraví posádku každých šesť mesiacov pred letom na Mesiac a Mars. Cesty na Mesiac plánuje NASA na rok 2020, let na Mars je podľa agentúry reálny v polovici 30. rokov tohto storočia. Dizajn Orionu vychádza z rakety Apollo, ktorá vyniesla Američanov na Mesiac. Napriek podobnému tvaru je Orion väčší a dokáže uniesť nie troch, ale šiestich členov posádky. Veľký dôraz sa v ňom kladie na bezpečnosť.

Cesta na Mars a späť si bude vyžadovať tri roky. Šesť až deväť mesiacov na cestu tam a väčšinu ostatného času bude zaberať čakanie na vhodné zoskupenia planét, ktoré Orionu umožnia návrat na Zem. NASA preto plánuje najprv podniknúť cesty na Mesiac, kam sa stroj dostane za tri dni. Každý pobyt bude trvať šesť mesiacov a počas tejto doby budú kozmonauti trénovať veci plánované na Mars. „To je naozaj cieľ, dostať ľudí na Mars, cesta na Mesiac je našou skúšobnou pôdou, aby sme to dosiahli,“ dodal Pearson.

Už 6. apríla vhodia kabínu do Atlantického oceánu pri pobreží Floridy v rámci nácviku záchrany kozmonautov, pri ktorom použijú model Orionu v skutočnej váhe 8 tisíc kilogramov. V lete nainštalujú do modelu sedadlá pre členov posádky, ktorí budú tiež trénovať výstup z kabíny vo veľkých morských vlnách.

71 debata chyba