Cirkusant si vyskúša triky vo vesmíre

V stave beztiaže sú krkolomné saltá a zložité žonglovanie aj pre amatérov detskou hračkou. A čo dokáže bez zväzujúcej sily zemskej príťažlivosti profesionálny artista? Svet má šancu už o dva mesiace uvidieť nebývalé vesmírne šou.

26.07.2009 09:44
Guy Laliberté
Kanaďan Guy Laliberté, majiteľ slávneho Slnečného cirkusu, poletí do vesmíru v poradí ako siedmy turista. Na let sa pripravuje vo Hviezdnom mestečku pri Moskve.
debata (1)

Postará sa oň zakladateľ svetoznámeho Slnečného cirkusu Guy Laliberté. Na svoje nezvyčajné predstavenie si už kúpil lístok. Kanadský miliardár a vášnivý hráč pokeru za dvanásťdenný vesmírny výlet zaplatil 35 vmiliónov dolárov. Venuje si ho k svojim päťdesiatinám, ktoré oslávi pár dní pred vesmírnym letom, naplánovaným na koniec septembra.

Laliberté dúfa, že v stave beztiaže bude môcť predviesť nejaké netradičné akrobatické kúsky. Kolegov na Medzinárodnej vesmírnej stanici chce naučiť aj pár trikov s kartami. Bývalý chodec na chodúľoch a hltač ohňa však sľúbil, že veľké náradie si so sebou nevezme a v orbitálnom komplexe sa s ohňom hrať nebude.

„Ak viete, nie som vedec ani lekár, ani inžinier. Som umelec, tvorca a budem sa snažiť splniť túto misiu s kreativitou a s tým, čo mi život dal ako nástroj,“ uviedol québecký rodák pred odchodom do Hviezdneho mestečka pri Moskve, kde sa na let bude pripravovať.

Za to, že dostal príležitosť stať sa v poradí siedmym vesmírnym turistom, môže ďakovať náhode. Na vesmírnu stanicu sa už totiž žiadny neprofesionálny astronaut nemal dostať. Stanica je od mája obsadená stálou šesťčlennou posádkou a pre turistu by tam už nebol priestor. Laliberté však dostal príležitosť ako náhradník. Zaujme miesto po kazašskom kozmonautovi, ktorého krajina z ekonomických dôvodov jeho vyslanie odvolala.

„Existuje pár vecičiek, ktoré som sa ako pouličný umelec naučil a skúsim ich tam hore využiť,“ zastrája sa Laliberté, ktorý poletí do vesmíru ako úplne prvý profesionálny umelec. Často vraj sledoval zábery lietajúcich fliaš a ďalších predmetov po palube stanice a stav beztiaže by sa podľa neho dal použiť na viacero zaujímavých trikov. „Myslím si, že tam budem ako dieťa v cukrárni objavovať nové veci,“ dodal otec piatich detí vo veku od dvoch do dvanástich rokov.

1 debata chyba