Na Mesiaci je asi 600 miliónov metrických ton vody

Uvedené zistenie vyplynulo z dôkladnej analýzy údajov získaných indickou sondou Čandraján..

04.03.2010 07:00
Mesiac Foto:
Ilustračné foto
debata

Na severnom póle Mesiaca sa nachádza najmenej 600 miliónov metrických ton vody vo forme ľadu, ktorá je rozdelená vo viac ako 40 kráteroch s priemermi od dvoch do 15 kilometrov. Informovala o tom skupina vedcov z Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktorá sa po dôkladnej analýze údajov z indickej sondy Čandraján rozhodla výsledky zverejniť. Teploty v niektorých kráteroch, ktoré sú neustále ponorené do tmy, môžu klesnúť až na mínus 248 stupňov Celzia, čo je nižšia teplota ako na povrchu Pluta.

„Je to prevažne ľad z čistej vody a možno sa nachádza pod niekoľkými desiatkami centimetrov suchého regolitu,“ uviedol Paul Spudis z Planetárneho inštitútu v Houstone. Táto ochranná vrstva mesačnej zeme mohla zabrániť tomu, aby sa bloky čistého ľadu vyparovali dokonca aj v oblastiach, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu, vysvetlil. „Výsledky misií, ktorých sme boli svedkami za posledných niekoľko mesiacov, obracajú naruby náš pohľad na Mesiac,“ uzavrel.

Radar Mini-SAR na palube sondy Čandraján celý minulý rok spracovával detailné mapy polárnych kráterov na Mesiaci, ktoré sú neustále v tieni a nie sú zo Zeme viditeľné. Ich výsledkom je lokalizácia veľkého množstva vody vo forme ľadu, ktorá by mohla byť novým podnetom pre budúce misie.

debata chyba