Cesta na Mars môže byť pre astronautov nebezpečná

Ak by so súčasnými znalosťami a vybavením leteli astronauti na Mars, mohli by stratiť až 50 percent svalov

20.08.2010 10:32
zem, mars Foto:
Ilustračné foto
debata

Cesta astronautov na Mars by mohla výrazne poškodiť ich svalstvo. Posádka vo veku od 30 do 50 rokov by sa domov mohla vrátiť so svalmi na úrovni 80-ročných ľudí. Výskumný tím vedený profesorom biológie univerzity Marquette v Milwaukee Robertom Fittsom odobrala malé vzorky lýtkových svalov deviatim ruským a americkým astronautom, ktorí strávili šesť mesiacov na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Biopsie, ktoré im vykonali 45 dní pred štartom a v deň návratu odhalili, že svalstvo sa pôsobením nulovej gravitácie výrazne oslabilo. Nepomohlo ani posilňovanie pred odletom. Členovia posádky, ktorí mali najsilnejšie svalstvo, skončili po návrate na Zem rovnako, ako ich menej vyšportovaní kolegovia.

Podľa aktuálneho scenára amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) so súčasnou technológiou potrvá cesta na Mars vrátane ročnej zastávky na Červenej planéte tri roky. Svalová hmota napríklad na lýtkach môže klesnúť až o 50 percent. Astronauti sa tak ľahko unavia pri bežných úkonoch ako napríklad obliekaní a pri návrate na Zem môžu byť tak oslabení, že v prípade núdze nebudú môcť raketoplán evakuovať.

Odborníci si uvedomujú, že napriek mnohým nebezpečenstvám bez uskutočnenia misie na Mars bude ľudstvo stagnovať a nedostane sa hlbšie k pochopeniu vesmíru. Je však podľa nich nutné vylepšiť režim cvičenia a posilňovania svalstva vo vesmíre.

Úbytok svalovej hmoty sa nachádza na dlhom zozname možných problémov pri ceste človeka na Mars po obavách zo zlyhania techniky, rednutia kostí, rakoviny spôsobenej kozmickou radiáciou či zhoršenia psychického stavu.

debata chyba