Našli planétu s diamantovým srdcom

Tím astronómov objavil planétu bohatú na uhlík, ktorej vnútro aj povrch môžu byť doslova obsypané diamantmi. Na rozdiel od Zeme, ktorá je bohatá na kyslík, je exoplanéta WASP-12b tvorená z veľkej časti uhlíkom. Nepodobá sa teda žiadnej planéte v našej slnečnej sústave a je tak dôkazom, že planéty môžu vyzerať úplne inak, ako sme si dosiaľ mysleli.

10.12.2010 10:28
Wasp-12b Foto:
Novoobjavená planéta WASP-12b je od Zeme vzdialená 1 200 svetelných rokov.
debata

„Toto je úplne nové teritórium, ktoré bude vedcov motivovať v hľadaní odpovede na otázku, ako takéto planéty vlastne vyzerajú,“ uviedol Nikku Madhusudhan z Technologického inštitútu v Massachusetts, ktorý je hlavným autorom štúdie publikovanej v žurnále Nature. „Napriek tomu, že WASP-12b je veľká, horúca a plynná planéta podobná Jupiteru, neexistuje dôvod, prečo by nemohli existovať aj menšie skalnaté planéty takisto vytvorené uhlíkom,“ dodal astronóm.

Ťažba diamantov na tejto planéte je samozrejme vylúčená. WASP-12b je od Zeme vzdialená 1 200 svetelných rokov, čo znamená, že aj keby nejaká ťažobná spoločnosť mala vesmírnu loď schopnú cestovať rýchlosťou svetla, cesta tam a späť by jej trvala 2 400 rokov.

Zloženie atmosféry tejto exoplanéty sa podarilo určiť použitím Spitzerovho vesmírneho teleskopu. Pritom len minulý týždeň vedci informovali o tom, že sa im prvýkrát podarilo skúmať atmosféru planéty mimo našej slnečnej sústavy. V tom prípade však dokázali určiť len to, že exoplanéta GJ 1214b je zahalená v hustých mračnách, ktorých zloženie zatiaľ nie je známe.

„Teoretici sa s touto planétou skutočne zabavia,“ povedal o exoplanéte WASP-12b profesor Don Pollaco z Univerzity v Belfaste. „Môže existovať život v uhlíkovom prostredí s nedostatkom kyslíka a vody? Nemusí to byť až taký nezmysel, veď len nedávno sa NASA podarilo objaviť baktériu, ktorá prežíva použitím arzénu namiesto tradičného fosforu,“ zamyslel sa.

„WASP-12b je jedným z našich najdôležitejších objavov,“ pridáva sa Joe Harrington, ktorý viedol tím vedcov analyzujúcich dáta získané z teleskopu. Podľa neho kamenná planéta podobná Zemi by v danej slnečnej sústave mohla mať diamantové jadro a diamanty by sa mohli nachádzať aj na jej povrchu.

WASP-12b je však plynná planéta veľká zhruba ako Jupiter a patrí medzi najhorúcejšie známe planéty. Jeden „rok“ na nej je veľmi krátky. Okolo svojej hviezdy obehne za 26 hodín. Práve vďaka tomu, že je taká veľká a horúca, vedci mohli určiť aké molekuly sa v jej atmosfére nachádzajú.

Zem možno považovať za typickú planétu, na ktorej je viac kyslíka ako uhlíka a je bohatá na železo a kremík. Na planéte WASP-12b je pomer uhlíka a kyslíka obrátený. „Je úžasné objavovať také zvláštne svety a zároveň si predstavovať, aké rôzne planéty ešte objavíme,“ povedal Pete Wheatly z Univerzity vo Warwicku, ktorý ako prvý prišiel s ideou zamerať vesmírny teleskop na vzdialenú diamantovú exoplanétu.

debata chyba