Exkluzívne: Ako sa na sobotňajší 'superspln' pozeral celý svet

Kvôli prevládajúcej oblačnosti na väčšine územia Slovenska nebolo možné pozorovať najvýraznejší spln Mesiaca. Podobné hviezde divadlo sa pritom odohráva len raz za 18 rokov. Pozrite si exkluzívne fotografie splnu, ktoré zachytili obyvatelia z celého sveta.

19.03.2011 13:59 , aktualizované: 21.03.2011 13:07
Spln, Florida, Gainsville
Spln v americkom Gainsville.
debata

Naposledy sa Mesiac dostal do fázy najväčšieho splnu v roku 1993. Ani vtedy však nebol tak blízko k Zemi, ako tomu bolo v sobotu 19. marca 2011 po šiestej hodine večernej. Mesiac bol od našej planéty vzdialený len približne 356 tisíc kilometrov. Samotná vzdialenosť však v tomto prípade nie je tak podstatná ako fakt, že ľudský mozog odhaduje veľkosť Mesiaca na základe veľkosti okolitých objektov. Čím je vyššie, tým sa nám javí ako väčší. Dochádza totiž k optickému klamu pri rozoznávaní skutočnej veľkosti, nakoľko ľudský mozog nedokáže správne odhadnúť jeho veľkosť. Nemá ju totiž k čomu prirovnať.

Česká astronomická spoločnosť so­botnajší jav vysvetľuje nasledovne: „Mesiac obieha okolo Zeme po eliptickej dráhe, na ktorej je k našej rodnej planéte asi o 50 tisíc kilometrov bližšie v perigeu (miesto na dráhe najbližšie k Zemi) oproti apogeu. Vďaka tomu sa jeho uhlová veľkosť na oblohe môže líšiť až o 14 percent (teda približne o sedminu) a jas až o 30 percent.“

Nech už ide o akúkoľvek nevídanú udalosť, podobný scenár sa pravidelne opakuje, preto akékoľvek obavy nie sú na mieste. Podľa odborníkov nehrozia žiadne záplavy spojené s vyšším prílivom. Zmenu pravdepodobne nezaregistrujú ani obyvatelia prímorských oblastí, keďže voda sa priblíži k pobrežiu len o niekoľko centimetrov viac než obvykle. To isté platí aj pri odlive, ktorý bude pod vplyvom udalosti len o zanedbateľný kus hlbší.

debata chyba