NASA ubezpečuje, že asteroid minie Zem

Asteroid veľký takmer ako polovica futbalového ihriska preletí okolo Zeme 15. februára, ale žiadna zrážka nehrozí. Ubezpečila o tom americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír.

11.02.2013 09:50
Asteroid, Zem, vesmír Foto:
Asteroid veľký 45 metrov sa 15. februára dostane do blízkosti necelých 28-tisíc kilometrov od Zeme a pozorovateľný bude aj zo Slovenska.
debata (3)

Planétka s priemerom 45 metrov, hmotnosťou 135-tisíc ton a menom 2012 DA14 sa k Zemi priblíži len na 27 700 kilometrov, čo je desatina vzdialenosti zo Zeme na Mesiac. Stane sa tak 15. februára o 20.24 SEČ, keď preletí nad pobrežím Sumatry rýchlosťou 7,8 kilometra za sekundu.

„V priemere sa asteroid tejto veľkosti do takej blízkosti Zeme dostáva každých 40 rokov. Zrážka s našou planétou hrozí každých 1 200 rokov,“ spresnil špecialista na objekty nachádzajúce sa blízko Zeme Donald Yeomans počas telefonickej konferencie. Akokoľvek bude blízkosť asteroidu k Zemi pozoruhodne malá, dokonca menšia ako niektoré geostacionárne družice, „poznáme jeho dráhu natoľko dobre, že môžeme dospieť k záveru, že nehrozí zrážka so Zemou“.

Pri ďalšom prelete, v roku 2046, rovnaká planétka minie Zem už vo vzdialenosti takmer miliardy kilometrov. 15. februára však bude viditeľná aj amatérskymi teleskopmi z východnej Európy, Austrálie a Ázie v podobe žiariacej bodky presúvajúcej sa nočnou oblohou.

Ak by asteroid tejto veľkosti dopadol na Zem, ďalšia expertka NASA Lindsey Johnsonová sa domnieva, že by spôsobil škody porovnateľné s pádom „tunguzského meteoritu“ v roku 1908 v neobývanej časti Sibíri, kde zničil les v okruhu 20 kilometrov. Údajne aj jeho prelet bol pozorovaný na nočnej oblohe. Tim Spahr z Harvardovej univerzity odhadol, že náraz by zodpovedal výbuchu bomby so silou 2,4 megatony, čo by stačilo na devastáciu rozľahlej oblasti, ale nespôsobilo by svetovú pohromu. Aj na vyhladenie dinosaurov bol podľa Spahra potrebný asteroid s priemerom desať kilometrov.

K podobným záverom dospeli aj odborníci z Českej astronomickej spoločnosti, azda s drobným rozdielom, že teleso bude pozorovateľné aj malými ďalekohľadmi a najbližšie k Zemi bude planétka o 20.26 SEČ. V tom čase sa bude ľuďom javiť najjasnejšie. Bude len o málo slabšie ako hviezdy viditeľná voľným okom. Len niekoľko minút po svojom najjasnejším prechode potom doputuje asteroid nad strednú Európu, vyjde na východe spoločne so súhvezdím Panny. V tom čase však nastane jej zatmenie a pozorovať ju bude možné až o 20.48.

V čase, keď bude teleso okolo Zeme prechádzať, však nespôsobí vôbec nič. „Asteroid nezmení prílivy. Nespôsobí výbuch sopky, ba nebude mať najmenší vplyv ani na počasie,“ uviedol riaditeľ rokycianskej hvezdárne Karel Halíř.

„Ešte pred desiatimi rokmi by sme nedokázali planétku 2012 DA14 odhaliť,“ uviedla Lindsey Johnsonová o pokroku posledných rokov. V susedstve našej planéty sa však vraj nachádza okolo pol milióna podobných objektov, ktoré je ťažké vystopovať. Zatiaľ vedci dokážu v blízkosti Zeme odhaliť 95 percent asteroidov s priemerom jedného kilometra a viac.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba