Popovkin: Kozmonautika by bola výkonnejšia, keby sa tak nekradlo

Ruská kozmonautika by bola o štvrtinu výkonnejšia, keby sa toľko nekradlo a obrovské štátne prostriedky vkladané do kozmického priemyslu sa využívali racionálne.

23.04.2012 11:00
debata

Vyhlásil to v ruskej televízii šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Vladimir Popovkin. Veľká časť peňazí smerujúcich na kozmický program podľa neho zostáva vo vreckách podvodníkov.

Ruská kozmonautika v posledných rokoch zápasí s problémami, ktorých vonkajším prejavom je neúspech radu kozmických programov, havárie rakiet a poruchy družíc na obežnej dráhe. Podľa médií je príčinou neúspechov najmä zlé riadenie podnikov kozmického priemyslu aj vesmírnej agentúry Roskosmos. Len za posledné dva roky sa jej vedenie vymenilo dvakrát.

Podľa Popovkina miznú štátne peniaze väčšinou neplnením zákaziek, za ktoré výrobné podniky inkasujú odmenu v plnej výške. Príkladom je kauza z roku 2006, keď mala byť vyrobená rezervná pilotovaná nákladná kozmická loď s nosnou raketou. Neskoršia kontrola ukázala, že raketa vyrobená bola, ale kozmickú loď nikto nikdy nevidel.

Keby sa v Rusku podarilo zastaviť krádeže prostriedkov určených na kozmický program, zvýšila by sa efektivita vesmírnych projektov o 25 percent, povedal Popovkin. Veľká časť rozpočtových prostriedkov podľa neho zostáva vo vreckách manažérov výrobných podnikov. „Priemerný plat v tomto odvetví je 30-tisíc rubľov (770 eur), ale títo ľudia vykazujú miliónové daňové priznania,“ povedal v televízii Popovkin. Odchádzajúci riaditelia podľa neho dostávajú odmeny vo výške 25 miliónov dolárov a doživotnú penziu.

debata chyba