India si buduje miesto vo vesmíre

Sedem družíc vyniesla svojou raketou na obežnú dráhu okolo Zeme India, ktorá sa stáva čoraz významnejším hráčom na vesmírnom trhu. Obežnú dráhu našej planéty vnímajú mnohé štáty i súkromné firmy ako potenciál na zisky v hodnote miliárd dolárov.

01.03.2013 09:49
India, družica, raketa, vesmír Foto: ,
Pondelkový štart indickej nosnej rakety so siedmimi satelitmi na palube, na ktorý sa bol pozrieť aj prezident Indie.
debata (3)

India chce konkurovať cenou a jednoduchosťou. Nie je preto náhoda, že na prevádzke jedného zo satelitov sa podieľa mobilný telefón, konkrétne model Google Nexus One. Na tento rok India chystá až desať vesmírnych štartov a zverejnila už aj plány na misiu bez ľudskej posádky na Mars.

Indická raketa odštartovala v pondelok zo strediska v juhoindickom štáte Ándhrapradéš a na štart sa prišiel pozrieť aj indický prezident Pranab Mukherdží. Medzi družicami boli dve z Kanady, dve z Rakúska, po jednej z Dánska a Veľkej Británie a tiež francúzsky satelit, ktorý bude skúmať svetové oceány.

Britský aparát si vďaka prepojeniu s Google Nexus One vyslúžil označenie „prvý smartfónový satelit“. Za vývojom 3,5-kilogramového minisatelitu Strand-1 stojí univerzita v anglickom Surrey. Jeho misia je považovaná za demonštračnú. Má ukázať možnosti využitia inteligentných telefónov a zapojenie verejnosti do kozmického programu.

STRAND-1 síce poháňa výkonný linuxový procesor, ale po overení funkčnosti systému prenechá riadenie misie uvedenému chytrému telefónu. Súčasťou satelitu je osem plazmových dýz a pohonný systém na báze vody a alkoholu.

Univerzita vybrala model od Googlu predovšetkým preto, že je vybavený užívateľsky prívetivým operačným systémom Android a samozrejme preto, že bol lacný a ľahko dostupný. Na operačný systém Android sa na rozdiel od Windows alebo iOS od Apple nevzťahujú autorské práva. Na palube satelitu je celý telefón Nexus. Nielen jeho základová doska. Mobilné zariadenie je pripojené k jednému z panelov tak, aby bolo možné využívať vstavaný fotoaparát.

V telefóne je nainštalovaných niekoľko vedeckých aplikácií na zber dát. V programovej výbave nechýba ani zábavný softvér. Vďaka nemu môžu ľudia do vesmíru vyslať svoje kričanie a overiť si tak hypotézu, že „vo vesmíre nikto váš krik nebude počuť“. Telefón na orbite záznam prehrá a mikrofóny sa zvuk pokúsia spätne zachytiť. Pre verejnosť budú dostupné aj zábery, ktoré mobil zaobstará.

Družicu na obežnú dráhu vyniesla indická raketa Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV). Bol to už jej dvadsiaty tretí štart. Doteraz úspešne vyniesla na obežnú dráhu viac ako 50 družíc.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba