Vedci diskutujú, či Voyager 1 naozaj opustil Slnečnú sústavu

Ak by sa potvrdilo, že sa sonda dostala do medzihviezdneho priestoru, stane sa tak prvým ľudským objektom, ktorému sa to podarilo.

21.03.2013 10:50
Voyager, sonda, vesmír Foto:
Sondy Voyager 1 a 2 sa nachádzali na okraji našej slnečnej sústavy a je možné že už navštívili medzihviezdny priestor.
debata

Americká vesmírna sonda Voyager 1 pravdepodobne opustila Slnečnú sústavu. Tvrdí to skupina vedcov, ktorí preskúmali údaje zo sondy. Tie podľa ich výsledkov zverejnených v časopise Geophysical Research Letters naznačujú, že sonda sa momentálne nachádza už v medzihviezdnom priestore.

Odborníci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) však zatiaľ tieto výsledky nepotvrdili a oficiálne uvádzajú, že sonda sa stále nachádza v Slnečnej sústave. V spomínanej správe sa vedci odvolávajú predovšetkým na zvýšené hodnoty kozmického žiarenia pochádzajúceho z vonkajšieho vesmíru a zároveň na znižovanie intenzity žiarenia zo Slnka. Podľa Billa Webbera z New Mexico State University k výraznej zmene v nameraných hodnotách došlo vlani 25. augusta. „V priebehu niekoľkých dní sa znížila heliosférická intenzita zachytenej radiácie a zvýšila sa intenzita kozmického žiarenia presne tak, ako by sme to očakávali pri opustení Slnečnej sústavy. To, či je Voyager 1 naozaj už v medzihviezdnom priestore, však musíme ešte potvrdiť. Určite je však mimo normálnej heliosféry. Dostali sme sa do úplne novej oblasti a všetko, čo momentálne zaznamenávame, je iné a vzrušujúce,“ vysvetlil Webber. Ed Stone z Jet Propulsion Laboratory vyhlásil, že jasným dôkazom o vstupe sondy do medzihviezdneho priestoru bude preorientovanie magnetického poľa okolo sondy.

Sondu Voyager 1 vypustili do vesmíru 5. septembra 1977, pričom jej prvotným cieľom bol výskum planét Jupiter a Saturn. Jej identický dvojník, sonda Voyager 2, sa v druhej polovici osemdesiatych rokov navyše priblížil aj k Uránu a Neptúnu. Predstavitelia NASA sondu Voyager 1 v minulosti nasmerovali smerom k centru Mliečnej cesty. Momentálne sa nachádza 18 miliárd kilometrov od Zeme a rádiovým správam trvá 16 hodín, kým sa dostanú na Zem. V prípade, že sa potvrdí, že sa sonda naozaj dostala do medzihviezdneho priestoru, stane sa tak prvým ľudským objektom, ktorému sa to podarilo. O približne 40-tisíc rokov sa dostane do vzdialenosti 1,6 svetelného roku od hviezdy Gliese 445.

debata chyba