Prstence Saturnu sú pozostatkami zrodu slnečnej sústavy

Úchvatné prstence planéty Saturn a jeho mesiace sú pravdepodobne viac ako štyri miliardy rokov staré. Sú to kozmické pozostatky zrodenia slnečnej sústavy. K tomuto zisteniu dospeli vedci po novom skúmaní údajov získaných sondou Cassini, ktorá obiehala okolo Saturnu.

04.04.2013 14:00
Saturn Foto:
Fotomontáž Saturnu s jeho mesiacmi.
debata (1)

Nové poznatky naznačujú, že prstence a mesiace Saturnu vznikli v rovnakom čase ako ostatné telesá slnečnej sústavy, teda čoskoro po tom, čo sa Slnko rozžiarilo k životu. Pretože sa sformovali ako iné planéty nášho systému z planetárnej hmloviny zloženej z plynu a prachu obklopujúcej mladé Slnko, sú pre astronómov akousi časovou schránkou.

„Skúmanie Saturnovho systému nám pomáha pochopiť chemický a fyzikálny vývoj celej našej slnečnej sústavy,“ vysvetľuje podľa serveru space.com člen tímu sledujúceho prácu sondy Cassini Gianrico Filacchione z Národného astrofyzikálneho ústavu v Ríme. „Teraz vieme, že na pochopenie tohto vývoja je nutné nielen študovať jeden mesiac alebo prstenec, ale dať dohromady väzby prelínajúce sa medzi týmito telesami.“

Filacchione a jeho kolegovia analyzovali dáta získané spektrometrom pre vizuálne a infračervené mapovanie (Vimse), ktorý je umiestnený na Cassini, s cieľom pochopiť rozloženie vodného ľadu a farieb naprieč prstencami a mesiacmi Saturnu. Rôzne farby prstencov a mesiacov podľa vedcov dokazujú prítomnosť organických materiálov neobsahujúcich vodu, zatiaľ čo vodný ľad je dôležitým vodidlom časovej osi formovania Saturnovho systému.

Pozorovanie pomocou Vimse ukázalo, že v tomto systéme je príliš veľa vodného ľadu na to, aby sa tam dostal z komét alebo iným spôsobom v relatívne nedávnej dobe. To vedie odborníkov k záveru, že vodný ľad sa musel vytvoriť približne v čase, keď sa formovala slnečná sústava.

Výsledky skúmania farieb a vodného ľadu naznačujú, že mesiace Saturnu mohli vzniknúť z prstencov. „Vedcov zaujímalo, či sa z častíc prstencov nemohli postupným spájaním vytvoriť mesiace – na rozdiel od prevládajúcej teórie, ktorá predpokladá, že prstence v podstate pochádzajú z rozbitých mesiacov,“ uviedla Bonnie Burattiová, členku tímu projektu Vimse, ktorý sídli v stredisku NASA pre výskum a vývoj prúdových motorov v kalifornskej Pasadene. „Sfarbenie nám dáva celkom solídny dôkaz, že to môže fungovať aj opačne.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba