Rusi začnú v pondelok pripravovať rozšírenie stanice mimo ISS

Plánované rozšírenie Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) začnú v pondelok pripravovať mimo orbitálneho komplexu ruskí kozmonauti Fjodor Jurčichin a Alexander Misurkin. Koncom tohto roka by sa mal k ruskému segmentu stanice pripojiť viacúčelový modul Nauka.

21.06.2013 15:54
vesmír, kozmonaut, bezváhový stav, pád, astronaut Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) informoval, že letoví inžinieri Jurčichin a Misurkin vystúpia do voľného kozmického priestoru v pondelok o 15:35 SELČ. Pri plánovanej šesťhodinovej pracovnej smene majú vymeniť kontrolný panel na module Zarja a nainštalovať svorky na uchytenie káblov pre rozvod elektrického prúdu. Má to byť prvý krok k výmene ruského dokovacieho modulu Pirs s novým modulom Nauka.

Táto ďalšia chystaná časť ISS bude viacúčelový laboratórny modul. Má priestor pre prístroje k vedeckému výskumu, dokovacie zariadenie s prechodovou komorou a doplnkové prostriedky pre podporu života a pre termoreguláciu. Na vonkajšej strane Nauky by mal byť tiež nainštalovaný európsky robotický manipulátor ERA, vyrobený pre obsluhovanie ruskej časti stanice. Vypustenie tohto modulu ruská kozmická agentúra Roskosmos niekoľkokrát odložila, teraz predpokladá, že ho raketa Proton vynesie na obežnú dráhu v závere tohto roka.

Pondelkový výstup bude už 169. pracovnou výmenou posádok ISS v otvorenom priestore. Pre Jurčichina bude šiesta a pre Misurkina prvá. Podľa NASA to bude druhá zo šiestich ruských akcií mimo stanice plánovaných na tento rok. Dve také pracovné smeny majú na júl naplánované americký astronaut Chris Cassidy a jeho taliansky kolega Luca Parmitano reprezentujúci Európsku vesmírnu agentúru (ESA).

1 debata chyba