Nákladná loď Progress M-20M dorazila k vesmírnej stanici

Nákladná kozmická loď Progress M-20M sa v nedeľu skoro ráno po úspešnom skrátenom lete spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Posádke orbitálneho komplexu dopravila 2,5 tony najrôznejšieho nákladu, od prístrojov cez palivo až po základné životné potreby.

28.07.2013 09:33
NASA, vesmír, kozmonaut Foto: ,
Luca Parmitano sa pomocou zariadenia Canadarm2 pohybuje v okolí stanice ISS v otvorenom vesmíre.
debata (12)

Let lode v Rusku sledovali s napätím. Jednak pre rad nezdarov pri vypúšťaní rakiet v poslednom čase, jednak pre skrátenú cestu na ISS. Doteraz trval let ruským lodiam dva až tri dni, nový režim umožňuje pristátie už za šesť hodín. Prvý testovací let, pri ktorom loď obletí pred spojením s ISS Zem len štyrikrát, sa uskutočnil vlani v auguste. Teraz išlo o už štvrté úspešné využitie tohto postupu.

Posádku stanice tvoria ruskí kozmonauti Pavel Vinogradov, Alexander Misurkin a Fjodor Jurčichin, americkí astronauti Chris Cassidy a Karen Nybergová a ich taliansky kolega Luca Parmitano. Progress M-20M im podľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos dopravil široký sortiment potravín ako ovocie a zeleninu, ale aj stravu podľa objednávky – mäsové jedlá (údajne vrátane údenín), morské plody a kompóty. Nechýba ani niečo pod zub, napríklad čokoládové cukríky alebo orechy.

Náklad zahŕňa aj palivo, kyslík, vodu, hygienické potreby a rôzne prístroje a vybavenie. Medzi poštou pre členov posádky je tiež darček pre Pavla Vinogradova, ktorý na obežnej dráhe okolo Zeme oslávi 31. augusta šesťdesiate narodeniny. Podľa agentúry ITAR-TASS tak bude najstarším ruským kozmonautom vo vesmíre.

Vôbec najstarším človekom, ktorý prebýval na obežnej dráhe, sa stal v roku 1998 vtedy 77-ročný americký astronaut John Glenn.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #náklad #obežná dráha #Zem #raketa