Pred rokom dorazilo na Mars vozidlo Curiosity

Po osemmesačnej ceste vesmírom a zložitom pristávacom manévri dorazilo pred rokom, 6. augusta 2012, na povrch Marsu americké robotické vozidlo Curiosity (Zvedavosť). Zariadenie, ktoré do vesmíru odštartovalo 26. novembra 2011 s cieľom zistiť, či na červenej planéte niekedy boli podmienky vhodné na existenciu mikrobiologického života, funguje dodnes.

06.08.2013 13:00
mars, curiosity, sonda Foto: ,
Sonda Curiosity
debata

Svoju hlavnú úlohu už splnilo – získalo dôležité vzorky, vďaka ktorým pozemskí vedci potvrdili, že na Marse pred miliardami rokov skutočne existovali podmienky na výskyt života. Dosadnutie vozidla na planine Aeolis Palus v kráteri Gale sa uskutočnilo presne podľa plánu. Americká vesmírna agentúra NASA celú udalosť sledovala z riadiaceho strediska v kalifornskej Pasadene. Modul vo veľkosti osobného automobilu riadený automaticky vysielal informácie o svojom stave rádiovým signálom. Pred samotným pristátím stroj rozvinul padáky a pristál vo vopred určenej oblasti.

Šesťkolesové vozidlo Curiosity váži 900 kilogramov a je dlhé tri metre. Poháňa ho rádioizotopový termoelektrický generátor využívajúci prirodzený rozpad plutónia 238, ktorý so osvedčil na amerických planetárnych sondách programu Viking. Aparát je vybavený kolekciou revolučných nástrojov určených na analýzu vzoriek pôdy, skál a atmosféry. Jedným z nich je napríklad laserové delo schopné zasiahnuť skalu na vzdialenosť siedmich metrov a potom z uvoľnených látok na diaľku určiť jej chemické zloženie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sonda #Curiosity #mars