NASA chce na dvojčatách skúmať vplyv beztiaže

Jediné dvojčatá v zozname amerických astronautov majú poslúžiť na zistenie vplyvu dlhodobého pobytu v beztiažovom stave na ľudský organizmus.

13.08.2013 14:00
NASA, astronauti, Scott, Mark Kelly, dvojčatá Foto:
Astronauti dvojčatá Scott Kelly (vľavo) a Mark Kelly.
debata

Americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) oznámila, že pripravuje astronauta Scotta Kellyho na ročnú výpravu na obežnú dráhu. Jeho dvojča Mark má medzitým na Zemi poslúžiť ako porovnávacia vzorka pre priebežné zisťovanie genetických rozdielov.

Obaja bratia sú veteránmi kozmických výprav. Mark bol štyrikrát veliteľom posádok amerických raketoplánov, kým v roku 2011 z NASA odišiel, aby sa postaral o svoju manželku. Bývalú poslankyňu amerického Kongresu Gabrielle Giffordsovú v januári toho istého roku vážne postrelil atentátnik pri politickom zhromaždení v Arizone. Giffordsová zranenia hlavy len zázrakom prežila.

Scott Kelly bol vo vesmíre dvakrát a o pol druha roka ho čaká jednoročná výprava na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Bude to vôbec najdlhšia misia, na akú kedy NASA svojho astronauta vyslala. Nejde však o svetový rekord – viac ako ročný pobyt na obežnej dráhe už absolvovali štyria ruskí kozmonauti. Dvojča však na Zemi žiadny z nich podľa nemal.

NASA nemá úplne presnú predstavu o tom, čo sa môže z porovnania genetickej výbavy bratov Kellyovcov dozvedieť. „Ide skôr o experiment, chceme jednoducho vidieť, čo by sa dalo zistiť,“ komentoval projekt expert NASA pre pilotované lety John Charles. Experti majú podľa neho ešte pár týždňov na to, aby NASA predkladali svoje návrhy.

Mark Kelly má počas letu svojho brata občas dochádzať do kozmickej centrály NASA v texaskom Houstone na odber vzoriek krvi. Vedci chcú zistiť, či vznikne nejaký rozdiel medzi genetickým materiálom Marka, ktorý bude celý rok vystavený zemskej príťažlivosti, a jeho brata Scotta, ktorého telo bude dlhodobo v stave beztiaže. Scott Kelly sa na svoju misiu vypraví v marci 2015 spolu s ruským kozmonautom Michailom Kornijenkom. Mesiac pred štartom bratia Kellyovci oslávia päťdesiatku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #astronauti #Scott #Mark Kelly #dvojčatá