Oddýchnutý teleskop sa vracia na scénu

Vesmírny teleskop WISE po dvoch rokoch v hibernácii opäť nastúpi do služby. Na teleskop čaká trojročná misia, počas ktorej bude hľadať potenciálne nebezpečné asteroidy, ktoré by mohli byť na kolíznej dráhe so Zemou.

23.08.2013 10:25
NASA, vesmír, teleskop, asteroid Foto:
Teleskop WISE presunie svoj záujem z fotenia vzdialených galaxií na pátranie po asteroidoch blízkych Zemi, na ktorých by mohla pristáť ľudská posádka.
debata

Zároveň bude WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) hľadať vhodné ciele pre budúce robotické misie sond na blízke asteroidy. Úlohou robotických sond bude pritiahnuť celý alebo časť asteroidu na obežnú dráhu Mesiaca, kam sa za ním vyberú astronauti v roku 2021.

Americká vesmírna agentúra NASA s týmto cieľom vyvíja vesmírne lode Orion. S ich testovaním by sa malo začať už o štyri roky. Momentálne NASA na program Orion vynakladá zhruba tri miliardy dolárov ročne.

Teleskop WISE sa dostal do vesmíru v decembri 2009 a trinásť mesiacov pomocu infračervenej optiky hľadal asteroidy, robil snímky hviezd, vzdialených galaxií a ďalších vesmírnych objektov, ktoré sú príliš fádne, aby sa dali zachytiť teleskopmi pracujúcimi vo viditeľnom svetelnom spektre. Počas tohto obdobia WISE pozoroval viac ako 34-tisíc asteroidov v pásme asteroidov medzi Marsom a Jupiterom a našiel 135 asteroidov, ktoré sa môžu dostať relatívne blízko Zeme. Celkovo WISE katalogizoval viac ako 560 miliónov vesmírnych objektov.

Väčšinu prístrojov na palube teleskopu NASA vypla vo februári 2011. Späť do prevádzky ich uvedie už o mesiac. Nová misia by mala trvať tri roky. „Po rýchlom skontrolovaní prístrojov pôjdeme do plnej prevádzky,“ povedala Amy Mainzerová z Laboratória prúdového pohonu NASA.

NASA predpokladá, že dosiaľ sa jej podarilo nájsť asi 95 percent asteroidov s priemerom jeden kilometer alebo viac. Cieľom vesmírnej agentúry je však zmapovať 90 percent asteroidov s priemerom od 140 metrov vyššie. Na splnení tohto cieľa je asi v polovici, takže lovci asteroidov budú mať čo robiť ešte ďalších šesť až sedem rokov. O dôležitosti tohto programu sa mohol prevedčiť celý svet vo februári tohto roku, keď nad ruským Čeľabinskom explodoval malý asteroid so silou 20– až 30-násobku sily atómovej bomby zhodenej na Hirošimu. Zranilo sa pritom 1 500 ľudí. V ten istý deň preletel v tesnej blízkosti ešte jeden, no podstatne väčší vesmírny kameň.

Americký Kongres po týchto udalostiach vyzval aj ďalšie krajiny aby vystupňovali svoju snahu v pátraní po asteroidoch, ktoré by sa mohli zraziť so Zemou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #teleskop