Slovenský systém sledovania meteorov získal ocenenie

Systém sledovania nočnej oblohy s dôrazom na potenciálne nebezpečné meteory získal zlatú medailu na pražskom veľtrhu vynálezov a inovácií.

02.09.2013 20:50 , aktualizované: 03.09.2013 12:00
juraj tóth, AMOS cam, meteory, meteority Foto:
Astronóm Juraj Tóth s ocenením za systém AMOS Cam, ktorý na nočnej oblohe sleduje meteory a meteority.
debata (1)

Pozorovacie zariadenia sú nainštalované už na troch staniciach a počíta sa s ich rozšírením o ďalšie dve lokality. „Odhliadnuc od vedeckých výsledkov je pre verejnosť dôležitá vedomosť, že to, čo sa deje nad ich hlavami, je systematicky sledované a v prípade mimoriadnej udalosti vieme vypočítať dráhu a prípadné miesto dopadu (vesmírneho) telesa,“ povedal Juraj Tóth, ktorý systém AMOS Cam vyvinul spolu s kolegami v Astronomickom a geofyzikálnom observatóriu Univerzity Komenského v Modre.

AMOS Cam slúži na monitorovanie nočnej oblohy. „Sleduje prítok medziplanetárnej hmoty na Zem vo forme meteorov a meteoritov, ktoré sú ,správami vo fľaši' o stave slnečnej sústavy na jej počiatku, ako aj v jej ďalšom vývoji,“ uviedol astronóm.

Monitorovací systém, ktorý získal od odbornej poroty zlatú medailu na veľtrhu Invento 2013, aktuálne čaká na zaregistrovanie na patentových úradoch, kde je už podaná prihláška úžitkového vzoru.

AMOS Cam pozostáva z celooblohového objektívu typu rybie oko, zosilňovacej optoelektronickej jednotky a zobrazovacej časti s digitálnou videokamerou. „Celý systém je chránený vnútorným a vonkajším obalom a monitorovaný snímačmi teploty, dažďa a osvetlenia,“ vysvetľuje astronóm. Prvý prototyp je v prevádzke od roku 2007 v observatóriu v Modre a slúži na vedecké účely. Kamery AMOS Cam tvoria základ slovenskej videometeorickej siete na monitorovanie meteorickej aktivity na staniciach Modra, Arborétum Tesárske Mlyňany a Kysucká hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste.

„Obsluha takéhoto systému je poloautomatická, prevádzka vyžaduje elektrickú energiu a prístup na internet,“ dodáva Tóth. V tomto a budúcom roku je plánovaná inštalácia kamier na strednom a východnom Slovensku. V súčasnosti sa testujú kamery pre stanice Važec a Rimavská Sobota. Jedna kamera ročne zaznamená približne 10-tisíc meteorov a 50 atmosférických svetelných úkazov a iných udalostí.

Výhodou systému AMOS Cam je jeho prenosnosť. Váži len 6,5 kilogramu a má rozmery 50 × 25 centimetrov. Systém je teda možné využiť okrem stabilného umiestnenia aj na mobilné použitie pri vedeckých expedíciách na zemi alebo vo výskumných lietadlách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #AMOS CAM #nočná obloha #juraj tóth #meteory #meteority