NASA posiela k Mesiacu novú družicu

Tento týždeň americká vesmírna agentúra NASA vyšle k Mesiacu novú robotickú sondu, ktorá má skúmať lunárny prach a tenkú atmosféru prirodzenej družice Zeme.

04.09.2013 15:00
debata

Sonda LADEE by mala odštartovať v sobotu a na svoju pozíciu sa dostane zhruba o mesiac neskôr. Potom začne pátrať po mesačnom prachu, ktorý by mohol byť zodpovedný za záhadné svetlo, ktoré videli astronauti programu Apollo.

LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) bude takisto skúmať tenkú atmosféru Mesiaca, ktorá je najbežnejším typom atmosféry vesmírnych telies v našej slnečnej sústave. Mnoho mesiacov, planét a dokonca aj veľkých asteroidov má podobnú atmosféru a jej skúmanie na Mesiaci by mohlo odhaliť detaily napríklad o tom, aká je atmosféra na planéte Merkúr. „Zaujímavým faktom o Merkúre je to, že z jeho povrchu nemáme žiadne vzorky. Vzorky z Mesiaca už, samozrejme, máme, no LADEE bude porovnávať zloženie povrchu so zložením atmosféry,“ uviedla pre CBS News Sarah Nobelová, jedna z vedkýň programu novej lunárnej družice.

„Získané poznatky nám pomôžu dostať sa niekedy na povrch Merkúra, lebo bude poznať rozdiely medzi tým čo vidíme v jeho atmosfére a tým, čo môže byť na jeho povrchu. Pomocou tejto misie na Mesiac sa vlastne budeme učiť o Merkúre,“ dodala astronómka.

Sonde LADEE bude trvať približne tridsať dní, kým doletí k Mesiacu a usadí sa na jeho orbite. Nasledujúcich sto dní bude robiť vedecký výskum. Podľa Johna Grunsfelda z NASA misia stavia na práci viacerých predchádzajúcich sond. „Vďaka sonde Lunar Reconnaissance Orbiter, ktorá stále obieha okolo Mesiaca, sme sa dozvedeli veľa o lunárnom povrchu. Vďaka misii GRAIL sme získali informácie o vnútri Mesiaca a LADEE sa zameria na atmosféru, ktorá je stále veľmi záhadná a o ktorej vieme len veľmi málo. Preto to bude veľmi zaujímavá misia,“ uviedol Grunsfeld v tlačovej správe k štartu novej lunárnej sondy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Sonda #NASA