Z USA odštartovala k Mesiacu sonda, bude skúmať lunárnu atmosféru

Z amerického vesmírneho strediska Wallops vo Virgínii v sobotu odštartovala kozmická raketa Minotaur V s lunárnou sondou LADEE. Tá bude skúmať mesačný prach a tiež mimoriadne tenkú atmosféru zemského súputníka.

07.09.2013 11:30
NASA, USA, LADEE, vesmír, sonda Foto: ,
Štart rakety Minotaur.
debata

Let sondy sa po odpútaní od posledného stupňa nosnej rakety dostal do určitých ťažkostí – zariadenie sa totiž točí rýchlejšie, ako by malo, hoci mieri správnym smerom. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) však ubezpečil, že s opravou nie je potrebné sa ponáhľať, pretože sú na to potrebné dve až tri týždne.

Operátori síce nechali v prevádzke kolesá sondy s cieľom jej pohyb stabilizovať, ale riadiaci počítač ich naopak automaticky zatiahol, zrejme pre príliv nadmerného množstva prúdu.

NASA vypustila sondu v naplánovaný čas 05:27 SELČ. Misia bude trvať šesť mesiacov, z toho asi mesiac si vyžiada priblíženie družice na určenú lunárnu obežnú dráhu. Aparát LADEE, ktorý má veľkosť menšieho auta, výskum zavŕši nárazom do mesačného povrchu.

Výskum lunárnej atmosféry stojí NASA asi 280 miliónov dolárov. „Ľudí občas zaskočí, keď hovoríme o mesačnej atmosfére, pretože v škole nám hovorili, že Mesiac ju nemá. On ju ale má. Je naozaj veľmi tenká,“ povedala vedkyňa úradu NASA Sarah Nobleová. Plynný obal je pritom tak tenký a jemný, že pristávanie kozmických aparátov ho môže „rozbúriť“.

Pre vesmírne stredisko Wallops bol sobotný štart premiérovým letom do hlbšieho vesmíru. Základňa sa totiž využíva prevažne pre výzvedné účely, takže sondy končia svoju púť na obežnej dráhe okolo Zeme. NASA vyzvala ľudí, aby na server Flickr nahrávali svoje snímky štartu rakety. Možno si ich prezerať v špeciálnej galérii.

Zaujímavosťou tiež je samotná raketa Minotaur V. Tá vychádza zo štvorstupňovej verzie, ktorú tvoria dva stupne medzikontinentálnej balistickj strely Minuteman II a dva stupne nosiča Pegasus – XL, je ale navyše doplnená o piaty stupeň. Ten slúži na dopravenie nákladu na geostacionárnu obežnú dráhu a medziplanetárnym misiám. Raketa Pegasus je výnimočná v tom, že štartuje z podvesu lietadla.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vesmír #Sonda #NASA #LADEE #Virgínia